Az Egyesült Államok Kongresszusának 22 képviselője egy David Cornsteinnek küldött levélben állt ki a CEU mellett

2018. szeptember 13., 13:25

Szerző:

Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusának 22 tagja levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, David Cornsteinnek, hogy kifejezze, a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása erős kétpárti támogatást élvez.

A levélben emlékeztetik a nagykövetet, hogy mennyire nagyra becsülték, amikor júniusban, Budapestre érkezve meglátogatta a CEU-t, ezzel is rávilágítva arra, milyen fontos a két ország közötti kapcsolatokban egy ilyen intézmény.

„Nagyra értékeljük a további erőfeszítéseit is arra, hogy még szeptember vége előtt aláírják a magyar kormány illetékesei a megállapodást a CEU Budapesten maradásáról" – írták a szenátorok, emlékeztetve a nagykövetet: hiába a kincstári optimizmus, Orbán Viktor mellébeszélése, valójában a CEU budapesti jövője még mindig a kormányfő kezében van.

Megírtuk: David Cornstein első útja a CEU-ra vezetett, amikor Budapestre érkezett. És ha ez nem lett volna egyértelmű üzenet, nem sokkal később egy debreceni fórumon és több nyilatkozatban el is mondta az amerikai kormány álláspontját: „nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU”.

„Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése" – hangoztatta akkor Cornstein.

Ekkor már hetek óta ismert volt az a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó hivatalos levél, amely megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez az államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését is, ám a kormány máig nem válaszolt sem New York államnak, sem azoknak az akár sajtó, akár politikai képviselőknek, sőt a kormányzati politikusok folyamatosan a felsőoktatási törvény betartatására hivatkoznak az ügyben.

Csakhogy ezzel a kommunikációval azt a hamis látszatot kelti a kormány, mintha a CEU eddig törvényt szegett volna. Holott a CEU hiába Soros Györgyé, eddig is és jelenleg is minden törvényi kötelezettségének eleget tett. Nem elfeledendő ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP tavaly csak azért módosította a felsőoktatási törvényt, hogy a CEU működését ellehetetlenítsék, továbbá pedig, hogy a jogszabály alkotmányossága, továbbá nemzetközi jogi legitimitása erősen megkérdőjelezhető, hiszen az Alkotmánybíróság nem döntött a törvényről, miközben az ellen éppen az Európai Unió Bíróságán folyik per, miután ellentétes az uniós alapszerződéssel. Mindeközben a CEU átalakította képzési rendszerét és egyetemi helyszíneit úgy, hogy megfeleljen a törvényeknek, méghozzá határidőre.

 Az Egyesült Államok Szenátusának tagja pártfüggetlen kérdésként tekintenek a CEU maradására

Már csak ezért is különös jelentősége lehetett annak, hogy – mint szintén megírtuk –, amikor interjút adott az RTL Klub Híradójának Cornstein nagykövet, elismerte, ami eddig is nyilvánvaló volt, vagyis hogy az Orbán-kormánynak üzent, amikor az egyik első hivatalos budapesti látogatásának a helyszínéül a CEU-t választotta. Ezzel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet, mekkora jelentőséggel bír az egyetem a Trump adminisztráció számára.

A nagyköveti kinevezéséhez vezető folyamat során huszonöt szenátorral tárgyalt, republikánusokkal és demokratákkal egyaránt, és egy kérdés volt, a CEU-é volt, amelyet mindannyian szóba hoztak. Azt szerették volna, hogy a CEU Budapesten maradhasson. 

Tavaly egyébként részint ugyanezek a szenátorok már írtak egy levelet Orbán Viktornak. A magyar kormányfőt arra intették, hogy ne módosítsa a kormánypárti többség a felsőoktatási törvényt a CEU-ra, vagy bármely más egyetemre diszkriminatív módon. Akkor Chris Murphy mellett Orrin Hatch, Utah republikánus szenátora, a nemrégiben elhuny John McCain republikánus arizonai szenátor, Dianne Feinstein demokrata kaliforniai, a közismert Chuck Schumer, New York demokrata szenátora, aki a demokraták vezetője is a szenátusban, továbbá Jeanne Shaheen demokrata New Hampshire-i, Jeff Merkley demokrata oregoni, Kirsten Gillibrand demokrata New York-i, Brian Schatz, aki Hawaii demokrata szenátora, Ed Markey demokrata Massachusetts-i, és Cory Booker demokrata washingtoni szenátor írta alá.

A mostani levelet szintén kétpárti támogatás övezi: republikánus és demokrata szenátorok ugyanis együtt jegyzik, erről árulkodik New York állam demokrata szenátorának Twitter-bejegyzése is: 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.