Az antropológus szakértő szerint is Pruck Pál van a képen, nem Dózsa László

2018. február 27., 18:00

Szerző:

Ma volt a negyedik tárgyalási napja a Dózsa László és Pruck Pál perének, az antropológusi szakértői véleményt hallgatta meg a bíró. Eszerint is Pruck Pált, és nem Dózsa Lászlót lehet látni azon a képen, amely az 1956-os emlékév egyik falfestményének az alapjául szolgált – írja a 444.

A szakértői véleményhez antropológus megvizsgálta az emlékévben használt képet, Pruck Pál gyerekkori fényképeit, illetve a későbbi, a katonaigazolványához használt felvételt. Vizsgálta a képen látható személy orrnyergét, hogy a fülkagyló helixe mennyire szögletes, milyenek az ajkak és a szemöldök. Ezek alapján megállapította, hogy a képeken nagy valószínűséggel ugyanaz az ember, Pruck Pál szerepel. A per azért indult, mert az az emlékévnek ezen a falfestményein Dózsa László nevét írták oda Pruck Pálé helyett. Pruck Pál 2000-ben elhunyt, Dózsa László pedig azután dobta be a köztudatba, hogy ő szerepel a képen, hogy senki nem jelentkezett, aki ezt állította volna. A pert Pruck Pál lánya, Csőkéné Pruck Erika indította, mert a falfestményekre a kérése ellenére sem írták rá az apja nevét, Schmidt Mária, az emlékévet szervező bizottság vezetője, a Terror Háza Múzeum főigazgatója pedig ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti felvételen Dózsa László van rajta. 

Fotó: 444.hu/olvasó

Az 1956-os emlékév részeként Budapesten több épületre felfestették a forradalom szabadságharcosait nevükkel együtt. Az egyik ilyen festményen Pruck Pált lehet látni, de a képre azt írták, hogy Dózsa László. Hiába jelentkezett Pruck Pál családja, hiába erősítette meg a „pesti srácokat” kutató történész, hogy a képen látható személy Pruck Pál és nem Dózsa László színész. Schmidt Mária nem engedett. Orbán Viktor miniszterelnök szintén Dózsa Lászlót említette a forradalom hőseként a 2017. október 23-án tartott ünnepi beszédében

Ennek ellenére ma eggyel több bizonyíték került elő arra, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója tévedett. Korábban a főigazgató azt nyilatkozta, hogy ha kiderül, hogy valóban nem Dózsa László van a képen, akkor bocsánatot kér. Ez egyelőre nem történt meg.

A kép először egyébként 1956-ban az amerikai Life magazinban jelent meg. Aláírásában Pruck Pál neve szerepel.

Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.