Az Alkotmánybírósághoz fordul a Momentum, mert már 177 napja nem lehet tüntetni Magyarországon

Fekete-Győr András szerint a „keleti típusú maffiaállam megtiltja a tüntetések szervezését". 

2021. május 7., 18:42

Szerző:

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pénteken Facebook-videóban jelentették be, hogy a Momentum – a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen – alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt.

A videóban Fekete-Győr András Az Alkotmánybíróság bejárata előtt elmondta, hogy „csak egy keleti típusú maffiaállamban képzelhető el, hogy EB-meccseket lehet tartani, meg lehet menni tucatjával teraszolni, viszont politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani." A pártelnök több európai országot felsorol, ahol szabad a politikai gyűlések rendezése a járványügyi szabályok betartásával.  

Donáth Anna azt hangsúlyozta, hogy egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet. „Azért létezik, hogy az állampolgárok kifejezhessék politikai véleményüket, és felhívhassák a figyelmet a számukra fontos közéleti eseményekre. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni” – mondta az EP-képviselő. 

Fekete-Győr több ügyet is felsorolt, amelyek miatt „sok okuk lett volna tüntetni": az egyetemek hetven százalékának vagyonkezelő alapítványokba szervezése, a kínai Fudan egyetem magyarországi lerakatának építése a magyar emberek pénzéből, illetve a kormány járványkezelése. 

(Kiemelt kép: Fekete-Győr András Fotó: Dimény András)

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.