Augusztusig mindenképp szükség lesz a védettségi igazolványra

A koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.

2021. május 6., 16:09

Szerző:

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz – írja az MTI.

A tájékoztatón Gulyás kiemelte: azoknak, akik bizonyos oltásra várnak, azzal kell számolniuk, hogy ezen a héten kevés Moderna- és Pfizer-oltás áll rendelkezésre, mivel a beérkező 330 ezer adagból 200 ezer a második oltás, míg 130 ezret félretesznek a 16-18 év közöttieknek. Gulyás Gergely szerint jövő héttől átlagosan, hetente 120-180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina áll rendelkezésre, ebből 20-30 ezer Moderna, 130-140 ezer Pfizer lesz első oltásként beadható.

A miniszter elmondta, múlt héttől, ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Egy most megjelenő rendelet szerint, ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik – tette hozzá. A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást – tette hozzá. Elmondta, azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják. Gulyás Gergely közölte, a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

Arról, hogy van-e összefüggés a lazítások, illetve aközött, hogy Budapesten nőni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte, a miniszter azt mondta: a fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken, a budapesti kerületek többségében is, és csak a budai kerületekben van szerény növekedés, illetve Debrecenben és Szolnokon. Jelezte: egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne. 

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy Szerbiához hasonlóan pénzt adjon a beoltottaknak, a miniszter azt mondta: jutalomfizetés nem szükséges, inkább annak a tudatosítása fontos, hogy az oltás valóban életet ment, illetve, hogy járnak vele többletjogosítványok a védettségi igazolvány által.