Megdőlt az augusztusi hidegrekord, tarolt a hidegfront

Közeledünk az 1980-ban mért értékekhez. 

2021. augusztus 26., 14:46

Szerző:

Az augusztusi őszbeharangozó hidegfront csütörtök reggel éreztette leginkább a hatását. Reggel a korábbi nyári értékekhez képest hirtelen érkezett a hideg, mindössze 3,3 fokon múlt, hogy elérje a fagypontot a hőmérséklet. Az Északi-középhegységben és délnyugaton is dermesztően hideg hajnalra ébredhettünk. Romhányon 3,3, a Somogy megyei Mernyén 3,4, Bakonybélben 3,5 fokig csökkent a hőmérséklet – írta az Időkép.

A portál azt írta, az értékek 2 méteres magasságra vonatkoznak. Talajszinten, fagyzugos völgyekben és a bükki töbrökben sokfelé olyan hideg volt, hogy néhol fagy is előfordult. A hideg idő a ködképződést is beindította, délnyugaton, így Sellyén és Baranyahídvégen is úgynevezett ködív jelent meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos hálózata Kakucs településen mérte a leghidegebbet, 3,6 fokot. A napi hidegrekordot az 1980-ban mért 2 fok tartja.

(Kiemelt képünk illusztráció: Zúzmarás levelek Zalaegerszegen. Megdőlt május 18-ra virradóra az erre a napra vonatkozó országos hidegrekord, Pápán mínusz 2 Celsius-fokot mértek. Fotó: Varga György / MTI)