Árrobbanásra lehet számítani idén a nyaralóhelyeken

A 15-20 százalékos drágulás sem lesz ritka a mostani nyári szezonban, elsősorban a balatoni szálláshelyek lehetnek a legdrágábbak.

2021. május 15., 18:42

Szerző:

Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók. A nyári főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedés is lehet, mivel feljebb kúsztak az élelmiszerárak, a karbantartási szolgáltatásokat csak drágábban végzik el a szakemberek, és az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba – írja a portfolio.hu.

Egy április 25-én életbe lépett új kormányrendelet egyelőre segíti a hazai szállodákat: a Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya mindhárom zsebéről bármelyik szolgáltatást ki lehet fizetni ez év végéig, ami megtámaszthatja a hazai keresletet. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke a lapnak ugyanakkor azt mondta, szerinte

egy 15-20 százalékos áremelést – már csak a megugró költségeik miatt – sem tudnak majd elkerülni a hazai szálláshelyek.

A Szállás.hu a Portfolio megkeresésére azt közölte, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján nagyjából átlagosan 7 százalékos áremelkedést látnak. Ez persze régiónként, településenként, szállástípusonként, de szálláshelyenként is eltérő lehet. Nagyobb lehet a drágulás azoknál a szálláshelyeknél, amelyek a kényszerpihenőt fejlesztéssel töltötték. Az árak emelkedését a robbanásszerű kereslet is előidézi majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Varga György)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.