Arató Gergely: Sokat fog lopni az Orbán-kormány a Vadászati Világkiállításból

A politikus leállítaná a projektet, ha tehetné. Villáminterjú.

2021. augusztus 12., 17:21

Szerző:

Mintegy 71 milliárd forintos állami beruházás révén valósulhat meg nemsokára hazánkban a vadászati világkiállítás. Ebből mintegy 55 milliárdot a Hungexpo teljes felújítására fordítottak. A szervezésért felelős Kovács Zoltán kormánybiztos szerdán úgy nyilatkozott, hogy az expo volumenét egyedül a vizes vb-hez lehet hasonlítani. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese írásában erre a következőképp reagált: „Ez egyet jelent azzal, hogy ismét nagyon sokat fog lopni a kormány”. Megkérdeztük Arató Gergelyt, miből gondolja ezt így. 

Hogyan következik Kovács Zoltán szavaiból, hogy „nagyon sokat fognak belőle lopni”?

Amikor a vizes vb-t bejelentették, akkor 25 milliárd forintra, két hónappal később pedig 50 milliárdra tették a költségeket. A sajtó összegzése szerint végül ennek a duplája, száz milliárd forint volt. Akárcsak a vizes vb, ez a projekt is folyamatosan pótösszegeket kapott a kormánytól. Ezért aztán itt sem ördögtől való az a feltételezés, hogy nem csupán a tervezett célok megvalósítására fordítják ezt az összeget.

Szóval ez csupán egy feltételezés?

Ez az én véleményem.

Áprilisban párttársa, Barkóczi Balázs úgy nyilatkozott, hogy azonnali hatállyal leállítanák a rendezvény szervezését. Továbbra is ezen a véleményen vannak, most is leállítanák még?

Ha azt látnánk, hogy még meg tudnánk fogni néhány száz milliót, akkor még most augusztusban is leállítanánk az egész projektet.

Ön szerint a rendezvény gazdaságilag kedvező vagy kedvezőtlen lesz az országnak?

Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy megtérülne ez a rendezvény. Nagyon sok közpénzt költöttünk rá, azonban nem látom annak módját, hogy ez hasznos legyen az országnak.

Egy ekkora volumenű rendezvény rengeteg embert vonz ide, ami mind a turizmusnak, mind a gazdaságnak többletbevételt jelentene. Ezek ellenére sem gondolja, hogy megérné?

Nem csak az a kérdés, hogy megtérül-e, hanem, hogy kinek térül meg. Ha valóban lesznek vendégek, akkor a bevételek jelentős része a turisztika területén fog jelentkezni. A turisztikai ágazatba befektetett bevétel pedig a magán ágazatban jelenik meg.

Azzal mi a probléma, hogy a magán ágazatban jelenik meg? A magán ágazaton keresztül ez a tőke bekerül a gazdasági rendszerbe.

Az én problémám az, hogy a nagy szállodák mostanra szinte mind Fidesz kézben vannak. Azt nem tartom a rendezvény megtérülésének, hogy Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi, vagy Csányi szállodáiba több vendég lesz.

Csupán a vadászati világkiállítást, vagy a Hungexpo felújítást is ellenzik?

A Vásárváros felújítására önmagában szükség volt, ez nem kétséges. Azonban azzal, hogy ez a vadászati kiállítás égisze alatt megy végbe, azzal kapcsolatban már több probléma is felmerül. Így ugyanis a közbeszerzési adatokhoz való korlátozott hozzáférés miatt nehezen áttekinthető mire is lett fordítva a közpénz.

Egy nem nyilvános, hanem hozzám eljutott információ alapján pedig maga a Vásárváros beruházás is jelentős késésekkel és áremelésekkel valósul meg. Ráadásul a kiállításszervezés általában egy üzleti tevékenység, nagy kérdés, hogy a Hungexpo felújításánál nem lett volna-e olyan konstrukció, amelyben az állam jóval kisebb terhet vállal.

A Hungexpo százszázalékosan állami tulajdonban van. Ilyen esetben nem természetes, hogy ez egy állami beruházás?

Azért van állami tulajdonban, mert pár éve államosították. Ha azért államosítanak valamit, hogy utána pénzt költhessenek rá, az nem a felelős közpénzzel való gazdálkodásra vall.

Azonban így minden bevétel is az államhoz folyik be, ami ellenkező esetben nem így lett volna.

Igen, az lehet egy stratégiai döntés, hogy állami kézben van szükség a Hungexpora, de kérdés az, hogy ennek a vagyonnak a használatáért milyen módon fizetnek majd. Az én véleményem továbbra is az, hogy a projekt nem az emberek érdekeit szolgálja.

(Kiemelt kép: Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) tagja, a Gyurcsány-kormány oktatási államtitkára beszél a DK oktatáspolitikai konferenciáján a budapesti Corner Rendezvényközpontban 2012. február 2-án. Fotó: Kovács Attila/MTI)