Áprilisi holdmentes hajnalokon akár a Tejút is látható lesz

A két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz is látszani fog a hajnali órákban.

2021. március 31., 15:56

Szerző:

Hajnalban egyelőre később világosodik ebben a hónapban, így láthatjuk a Jupitert és a Szaturnuszt, illetve holdmentes hajnalokon a Tejutat. A csillagászati sötétség a hónap közepén már csak 4 óráig tart, ezt követően erősen elhalványul a Tejút, bár a déli ágát még láthatjuk picit felsejleni. A Hold április 6-át követően nem zavarja a hajnali Tejút látványát. A városokon kívül, fényszennyezéstől távol a későn fekvők, vagy nagyon korán kelők láthatják majd az egyre határozottabban látszó égi szalagokat.

A két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz közelébe jut a Hold 6-án és 7-én. Az együttállás ugyan nem lesz közeli, de hajnal 5 után pár perccel nagyjából 5 fokos magasságban lesznek az égitestek. Bár már pirkadni fog, ez a három égitest még jól látszani fog a látóhatár közelében is. Ez a jelenség a városiak számára is látható lesz kelet felé nézve.

Alacsonyan jár áprilisban a Hold a déli égen, a hónap második fele lesz a megfigyeléséhez ideális, akkor magas járású lesz égi kísérőnk. A mai állás szerint alkonyi holdsarlót 13-án és 14-én lesz esély megfigyelni. Aki rálát a nyugati égre, annak szerencséje van: gyönyörű, hajszálvékony sarlót figyelhet meg, erre egy órával napnyugta után a legalkalmasabb az ég. Ez a keleti határainknál 20:20, Budapesten 20:30, a nyugati országrészben pedig 20:30 lesz. Sokan úgy vélik, a teliholdat érdemes közelebbről megfigyelni, holott a fényviszonyok miatt a fogyó vagy a hízó Hold kráterei sokkal látványosabbak.

Április 14-én a Hold már jóval később nyugszik, megfelelő kilátású ablakból, kertből egészen kb. 22 óráig még mindig szépen látható lesz az a bizonyos kifli forma. Mindkét estén szépen megfigyelhetjük a Hold megvilágítatlan részén a földfényt is.

(Kiemelt kép: A Tejút látszik Abasár közeléből fotózva 2019. június 30-án. Fotó: MTI | Komka Péter)

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.