Április 11-ig minden regisztráltat beoltanának az első adaggal

A Pfizer esetében 21 helyett 35 nap, az AstraZeneca esetében 4 hét helyett 12 hét elteltével adják majd be a második dózis oltóanyagot. 

2021. március 2., 13:31

Szerző:

György István, a munkacsoport vezetője az operatív törzs mai online tájékoztatóján elmondta: április 11-ig a tervek szerint minden regisztrált megkapja majd az első adagot - mert már ez is jelentősen csökkenti a betegség kialakulását a szervezetben. A második adagot csúsztatva adják majd be. Mint mondta, a stratégia módosítására azért van szükség, mert a harmadik hullám miatt versenyt futunk az idővel.

A Pfizer esetében 21 helyett 35 nap, az AstraZeneca esetébenl 4 hét helyett 12 hét elteltével adják majd be a második dózis oltóanyagot. A ma érkező Pfizer vakcinákat rögtön fel is használják, és ez a terv a következő adag kínai Sinopharmmal is. 

Az oltást végző háziorvosok hétvégi pótlékban részesülnek, attól függően, hogy hány embert oltanak be, ez az összeg 40 vagy 80 ezer forint lehet.

Háromféle vakcinával folytatódik a regisztrált idősek oltása (Sinopharm, Moderna, Pfizer). A háziorvosok 250 ezer adag kínai vakcinát kapnak a hét közepéig, így átlagosan 45 embert tudnak beoltani. Ugyancsak az időseket oltják majd a háziorvosok azzal a 35 ezer Moderna oltóanyaggal, amit a héten kapnak. Az idősotthonokba 10 ezer Moderna vakcina jut, ebből az eddig kimaradó egészségügyi dolgozók is kapnak. A szociális intézmények lakóinak második körös oltására 10 800 Moderna vakcina jut.

A kedden érkezett 114 ezer Pfizer vakcinákat az oltópontokra szállítják. Az AstraZenecával folytatódik a 60 alatti krónikus betegek oltása a kórházi oltópontokon. Az érintetteket sms-ben értesítik, mikor és hová menjenek. A héten 49 180-an kaphatják meg a második adag vakcinájukat, az első körösök pedig 490 800-an lesznek. Ha mindez sikerül, az rekordnak számít majd.

(Kiemelt kép: Révész Istvánnét, a Magyarországi Baptista Egyház Emmaus Idősek Otthonának munkatársát beoltják a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával a hajdúböszörményi intézmény oltópontján 2021. február 28-án. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.