Rekordgyorsasággal engedélyezhették Magyarországon az orosz Szputnyik V vakcinát

Szijjártó pénteken már megy is Moszkvába aláírni a szerződést.

2021. január 20., 19:33

Szerző:

 

A magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca és a Szputynik V oltását – közölte a Kesma nevű kormánypárti médiakonglomerátumhoz tartozó Origo. 

Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával, mert az uniós hatóság még egyik szernek sem adott zöld utat.

A Szputnyik V engedélyezési folyamata az Unióban csak februárban kezdődhet meg.

Az AstraZeneca ellenben már január végén összeurópai engedélyt kaphat. Ebből már több mint 200 millió adagot gyártottak.

Mindkét vakcina azon alapul, mint a régi védőoltások, egy legyengített, inaktív vagy hasonló, de ártalmatlan vírussal aktiválják az immunrendszert.

Ellentétben a magyar Karikó Katalin ötletén alapuló RNS-oltásokkal, amelyek – mint a Pfizeré – az örökítőanyagba avatkoznak be.

Szijjártó Péter kedden azt közölte, pénteken utazik Moszkvába aláírni a szerződést. A külügyminiszter ma jelentette be, hogy már meg is jött ennek tervezete, miközben az OGYÉI szakemberei még mindig vizsgálódnak az orosz gyárban.

Ha igaz az Origo információja, rekordgyorsasággal kapta meg a magyar engedélyt a Szputnyik V.

Ez a sebesség valószínűleg hatékony az átoltottság felgyorsításában, de nemigen növeli a vakcinák iránti bizalmat:

novemberben a magyarok alig 7%-a oltatta volna be magát orosz anyaggal.

Kínaival még kevesebb: 4%.

Magyarországnak amúgy joga van nemzeti eljárásban is engedélyezni egy gyógyszert, de akkor csak a saját területén lehet forgalomban.