Állatvédők kaptak pénzbüntetést, miután éjjel rátámadtak egy családra, és elrabolták a kutyájukat

Önbíráskodó akciót szerveztek a kutya megmentésére, majd összeszólalkoztak a gazdájával és a kaput rugdosták. 

2021. június 16., 13:59

Szerző:

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként egy éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot. Az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az akció résztvevői ellen – írta az ügyészség közleménye.

A vádirat szerint egy Veszprém melletti faluban élő férfi – videót is mellékelve – „feljelentette" szomszédját az állatvédőknél tavaly augusztus 31-én, azt állítva, hogy az bántalmazza komondor fajtájú kutyáját.

Az állatvédő egyesület képviselője, egy 34 éves nő a videót feltöltötte a közösségi hálóra, szeptember 3-án rendőri intézkedést kért a helyszínre, és meg is fenyegette a kutya gazdáját. A rendőrök a helyszínen semmiféle intézkedést nem tartottak szükségesnek, mert szerintük a bántalmazás nem volt olyan mértékű, hogy ez indokolt lett volna.

Hozzátették: a videó és az állatvédők képviselőjének bejegyzései alapján azonban akció szerveződött a kutya „megmentésére". Szeptember 23-án éjjel Budapestről egy tízfős csapat érkezett a településre. A kutya gazdájának kapuja előtt hangoskodtak, döngették, rugdosták a kaput és szidalmazták a zajra kisiető férfit. A rugdosástól a kapu kinyílt, a komondor pedig kijutott az utcára, ahol a vádlottak befogták, autóba rakták, majd elhajtottak az állattal a helyszínről.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben tíz vádlottat próbára bocsátott, két, korábban már büntetett vádlott esetében pedig 150-150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A végzés nem jogerős.

Az állat tulajdonosával szemben külön büntetőeljárás indult állatkínzás miatt, ám azt a nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában megszüntette – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: ugyeszseg.hu)