Fürjes Balázs elárulta, hogy lesz-e leépítés az állami szférában

Azt nem tudni, hogy a közszféra egyéb területein lesznek-e elbocsátások, mindenesetreaz állam spórolni akar magán.

2022. július 6., 13:29

Szerző:

Ungár Péter kérdésére válaszolva az államtitkár arra nem tért ki, hogy a közszféra más terütetein lesznek-e elbocsájtások, honnan akar 30 milliárdot megspórolni az Orbán-kormány – írja a 24.hu.

Ungár Péter a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, lesz-e leépítés a közszférában. Az LMP politikusa felvetését azzal indokolta, hogy a jövő évi büdzsé tervezete szerint az állami költségvetésből finanszírozott szervezeteknél a leépítésekkel 30 milliárd forintot spórolna a kormány. Ez feltételezése szerint azt jelenti, hogy bármelyik állami hivatal, minisztérium vagy háttérintézmény kénytelen lehet megválni több dolgozójától.

Fürjes Balázs válaszából az derült ki, hogy ott lehet csak leépítés, ahol van felesleges ember. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a kormány – a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elve alapján – valóban rendszeresen felülvizsgálja a közigazgatásban dolgozók létszámát azért, hogy csak a közfeladatok ellátásához szükséges foglalkoztatottsági létszámot tartsa fenn.

Fürjes Balázs válaszában azt írta, hogy jelenleg a kormányhivatalok rendelkeznek a feladatellátáshoz optimálisan szükséges és indokolt humán erőforással, a létszám csökkentése jelenleg tehát nem indokolt és nem is cél.

Az államtitkár arra külön nem tért ki, hogy a közszféra egyéb területein lesznek-e elbocsátások, honnan tudja, a harmincmilliárd forintot megspórolni az Orbán-kormány – írja a lap.

(Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára beszél a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusának megtervezésére kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén 2021. november 11-én. MTI/Bruzák Noémi)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.