Államilag támogatott hekkertámadásokra figyelmeztetett a Google több oknyomozó újságot Magyarországon

Az eset nem egyedi.

2021. október 7., 13:13

Szerző:

Az Átlátszó.hu főszerkesztője Bodoky Tamás, csütörtök reggel kapott figyelmeztetést a Google-től, amelyben az újság weboldalát érő túlterheléses támadásra figyelmeztették. Az Átlátszó a Pegazus-ügyben is érintett volt, csütörtökön azonban szintet lépett a kiberbiztonsági félelem.

Az eset nem egyedi, Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője, a tényfeltáró újságíró Transparency-Soma-díj zsűrijének elnöke ugyanerről számolt be a Facebook oldalán.

 

„Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva”

– áll a figyelmeztetésben.

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják hogy célponttá váltak. Hogy miért „kormány vagy állam által támogatott” a hekkertámadás, arról csak annyit írnak, hogy „nem mehetünk bele a részletekbe anélkül, hogy ne adnánk ki olyan információkat, amelyek hasznosak lennének ezeknek a rosszindulatú szereplőknek, de részletes elemzésünk határozottan arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek” – írta a Google.

Védekezésként erős jelszót, kétfaktoros autentikációt és hardverkulcsot javasol a techcég a célponttá vált felhasználóknak.

(Kiemelt kép: forrás: Átlátszó.hu)