Állami pénzeken hizlalták a fideszes képviselő cégeit

Bajkai Istvánnak ügyvédi irodája mellett tanácsadó és rendezvényszervező cége is szépen hozott a konyhára.

2021. július 5., 08:38

Szerző:

Az Mfor.hu hétfőn számolt be róla, hogy jól jövedelmeztek a fideszes országgyűlési képviselő cégei. Bajkai István 2018-ban jutott be a Parlamentbe, előtte az országos sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként vált ismertté. Az Archeon Rendezvényszervező Kft. nevű cégét feleségével, Bonnyai Apolka zongoraművésszel együtt működtetik, tavaly az értékesítésből származó árbevételként 1,67 millió forintot könyveltek el az előző évi 2,35 millió után. Az Mfor.hu ugyanakkor észrevette, hogy ez a cég 90 millió forintos egyéb bevételhez is jutott, amely egy olyan, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatás, amelyet még 2019-ben kaptak a kieső tao-támogatás pótlására. Bár ezt a támogatást elvileg kizárólag azok a szervezetek igényelhették, amelyek korábban is kaptak tao-támogatást, ám a színházaknak szánt állami pénzekből a fideszes képviselő mellett személyi edző és újságárus is kapott.

Bajkai István másik cége, az Aponius Kft. a korábbi 96 millió után 576,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el tavaly. Az Aponius Kft. január végén közbeszerzési tanácsadásra kötött keretszerződést a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel amely Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik. A szerződésből kiderült, hogy a cég 25 ezer forintos óradíjért vállalta a munkát, a 36 hónapos keretszerződés teljes összege azonban nem derült ki a dokumentumból.

Az Mfor.hu arra is rámutat, hogy Bajkai István harmadik cégénél is landolt közpénz. Az SBGK Ügyvédi Iroda résztulajdonában lévő SBGK Kft. 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott balatonfüredi szálláshelyek fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ebből 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az SBGK apartman fejlesztésére, valamint 3 millió forintot a balatonfüredi Kosztolányi társasüdülőre.

(Kiemelt kép: Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a 65. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékverseny megnyitóján a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban 2021. február 8-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)