Alkalmatlan határvadásznak a jelentkezők több mint harmada

Egészségügyi, pszichológiai, fizikai alkalmassági vizsgán hasal el a határvadásznak jelentkezők több mint egyharmada.

2022. november 12., 11:45

Szerző:

A határvadász szolgálatra jelentkezők több mint harmada, 100-ból 36 ember vagy a felvételi követelményeknek nem felel meg, vagy az alkalmassági vizsgálaton, illetve a vizsgán bukik el, és minősítik alkalmatlannak – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére adott rendőrségi válaszból.

Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által közölt adatok egy hónappal ezelőttiek, az október 10-i állapotot tükrözik. Eszerint október 10-ig

2077 fő nyújtotta be jelentkezését a szerződéses határvadász képzésére,
a 2077 jelentkező közül 1265 személy alkalmassági vizsgálata zárult le,
az alkalmassági vizsgálaton 811 fő megfelelt minősítést szerzett, ők esküt is tettek,
454-en viszont megbuktak az egészségi, pszichológiai, fizikai alkalmasságin vagy a vizsgán.


Első körben, év végéig tervezte a kormány az állományt 2200 főre növelni, a teljes határvadász-állományt pedig 4000 fősre tervezik.

(Kiemelt képünk: A határvadász ezred. MTI/Koszticsák Szilárd)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.