Alig van esély rá, hogy Xantus Barbara visszakapja ellopott festményét

A félmilliót érő alkotást állítólag a művésznő bizalmasa vitte el egy aukcióra, de azóta se a kép, sem az értéke nem lett meg.

2021. április 8., 14:22

Szerző:

Aligha kerül elő a Xantus Barbarától még korábban ellopott értékes festmény, írja a Blikk, miután a kép felkerült a műtárgyfelügyelet lopott műkincseket listázott holnapjára. A lap szerint a kép felbukkanásának azért kicsi a valószínűsége, mert nincs olyan hivatalos műkincskereskedő, aki megvenné a képet, vagy aki ne értesítené azonnal a hatóságokat, ha azt eladásra kínálnák neki.

A festménylopás ügyét még tavaly decemberben szellőztette meg a Ripost. A lap akkor a család egy barátját idézve azt írta: „Barbarának volt egy festménye, amit valaki elvitt aukcióra, és egy év után sem adta vissza. Helyette egy mázolmányt akart visszaszolgáltatni, egy másik képet, amit a család természetesen nem fogadott el, a sajátjukat szerették volna visszakapni. Mivel ez nem történt meg, rendőrségi feljelentés lett a dologból.”

Szántó Piroska Csontvázak című alkotását nagyjából félmillió forint értékűre becsüli a Blikk. A képet a művésznő a nagyapjától örökölte, és a koronavírus járvány okozta szorult helyzetben valószínűleg jól jött volna az ára a családnak, ám sajnos a kép nem került elő.

A Miniszterelnökség örökségvédelmi főosztálya a Magyarországon ellopott és még meg nem talált műtárgyak frissített listáját rendszeresen kiadja. A jelenleg 46 tételből álló felsorolásban kifejezetten jelentős alkotók jelentékeny alkotásai is szerepelnek – írja a lap.

(Kiemelt kép: Szántó Piroska Csontvázak című festménye)