Aki a halálgyárban született

Ma este mutatják be  a Spektrum csatornán az On The Spot alkotóinak legújabb dokumentumfilmjét egy olyan család életéről, amelynek az egyik tagja Auschwitzban látta meg a napvilágot.

2021. január 27., 17:48

Szerző:

Cseke Eszter és S. Takács András Born in Auschwitz című  dokumentumfilmje sok szempontból különleges, ám az egyik legfontosabb jellemzője, hogy a történeteket nők mondják el, egy holokauszttúlélő család három generációjának nőtagjai, akiknek kanadai emigrációban töltött élete első látásra irigylésre méltó. A filmről a Pesti Hírlap közölt előzetes értékelést.

A teher azonban, amelyet magukkal cipelnek, fájdalmas nyomot hagy mindegyikük élettörténetén. Az időzítés pedig nem véletlen, hiszen 76 évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az auschwitzi haláltábort, ennek emlékére január 27. a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja.

A film főszereplője, Angéla 1944 decemberében néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy Dr. Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől, amíg a tábort fel nem szabadították.

A történet azonban itt nem ér véget. Az elviselhetetlen szenvedés és fájdalom, amely különböző formákat öltve minden újabb nemzedék életében megjelenik ezután, csak itt kezdődik. A nő, aki Mengele elől rejtegette az újszülöttet, rémálmokkal küszködött. Az unokája már egész más fájdalmakat cipel: „A legrosszabb tényleg az állandó bűntudat volt. Tudod, hogy nem lehetsz boldog, nem lehetsz szomorú, és még csak nem is félhetsz, és nem élvezhetsz semmit, mert a holokauszt megtörtént, az emberek rengeteget szenvedtek, és nagyon sok mindenen mentek keresztül” – mondta Kati, Angéla lánya.

Premier: Spektrum – január 27. szerda, 22 óra 

 

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.