Akár jégeső is eshet délen

Zivatarveszély miatt az ország déli részén több területre másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Heves zivatarok, és akár jégeső is kialakulhat.

2021. május 17., 17:40

Szerző:

A másodfokú riasztás Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében érvényes. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt.

Néhány megyében az erős szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint egy nyugat, délnyugat felől kelet, északkelet felé vonuló csapadékzónához társulva több helyen várható 15–20 milliméternyi eső. A Dunántúli-középhegységben, valamint Pest, Nógrád és Heves megyében helyenként 30 milliméternyinél több eső is eshet.

A déli, délkeleti megyékben heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyeket rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökés kísérhet. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódnak.

Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon, majd a középső országrészben is több helyen viharossá fokozódik.

Kedden főként délelőtt nagy területen várhatók viharos széllökések. A délelőtti óráktól a nyugati, délnyugati megyékben van esély zivatarok kialakulására, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos széllökés és jégeső kísérhet.

(Kiemelt kép: Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. Fotó: MTI | Varga György)