Az ötszázalékos áfa után sem lesznek olcsóbbak a lakások

2021. január 24., 16:50

Szerző:

Drága az építőanyag, a telek és a munkaerő is. 

 

2020 első féléve a budapesti újlakás-piac hatéves mélypontja volt – derül ki az OTP értékesítői és beruházói adatbázisából. A visszaesés nek négy oka volt:

  • a Magyar Állampapír Plusz 2019. nyári megjelenése,
  • a 27 százalékos lakásáfa januári visszaállítása,
  • a tavasszal beharangozott, kedvezményes rozsdaövezeti áfa,
  • valamint a koronavírus-járvány együttes hatása.

 

Ennek ellenére a második félévben némi javulás állt be - írja a hvg.hu az Infostart nyomán. 

2020-ban 4000 új, társasházi lakást vettek Budapesten, ez 2019-hez képest 30 százalékos visszaesés és 2014 óta a legalacsonyabb értékesítési arány. Hasonló folyamat játszódott le a kínálati oldalon is: január és június között 1850, míg 2020 második felében már 2850 újlakás került a piacra.

A 2020-ban eladott lakások közül minden negyedik a XIII. kerületben talált vevőre. Angyalföldtől jócskán lemaradva, kerületenként valamivel több mint 400 ingatlan értékesítésével a XIV. és IX. kerületek állnak a dobogó második és harmadik fokán.

Az adatbázis alapján 2020-ban 183 kisebb-nagyobb, összesen közel 4700 lakást tartalmazó új társasházi beruházás értékesítése indult el a fővárosban, a legtöbb új projekt a III., a XVI. és a XI. kerületekben valósul meg.

Az elemzésben azt is megemlítik, hogy az ötszázalékos áfa bevezetése csak átmeneti és minimális árváltozást fog hozni az újépítésű lakások piacán, a beruházási költségek ugyanis – telekár, munkaerő, építési anyagok, szigorodó épületenergetikai előírások – nem csökkennek. 

 

A Hősök terén rendezett tüntetés vezetőjét azért büntették meg, mert a hatályos szabályok ellenére szervezett gyülekezést. A februári végi megmozduláson körülbelül ezer ember vett részt, többségük maszkot sem viselt.