Áder már csomagol?

A két legvalószínűbb jelölt közül az egyiket nem kérték fel, a másik nem volt jelen. Ennek ellenére úgy tűnik, Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek Orbán Viktor.

2012. április 13., 18:22

Szerző:

A

hvg.huértesülése szerint Áder János felkérése nem volt kérdéses, annyira biztosra mentek, hogy a fideszes EP-képviselő nem is volt jelen a mai kibővített elnökségi ülésen. Az Index információi szerint Áder időt kért, hogy megbeszélje családjával a lépést, az MTI viszont úgy tudja, a fideszes európai parlamenti képviselő előzőleg már igent mondott a felkérésre.

Kövér László az ülésről távozóban az MTI-nek azt mondta, van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná is a tisztséget. Nevet nem mondott, annyit viszont elárult, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra. Kövér is megerősítette, hogy Áder nem vett részt az elnökségi ülésen, amit azzal magyarázott, hogy a politikus nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg őt. A következő lépés az lesz, hogy Orbán Viktor elkészíti a határozattervezetet, amelyet majd hétfőn nyújt be a frakciónak a jelölésről és ezt követően összegyűjtik a szükséges aláírásokat. Egy fideszes vezető ugyanakkor azt mondta a hvg.hu-nak: bár a formális felkérés megvolt Áder részére, egyelőre "senki nem mondott igent erre".

A hetilap úgy tudja, nem várhatóak protest szavazatok Áderrel szemben, mint ahogy annak is minimális az esélye, hogy a Fidesz hétfői frakcióülésén vita legyen. „Áder is maximálisan lojális lesz Orbán Viktorhoz, de azért nyilván ’mélyebb’ jellegű lesz a az elnöki tevékenysége, mint Schmitt Pálé volt, ő azért biztosan át fogja olvasni majd azokat a törvényeket, amiket aláír” – ironizált egy forrás.

„Szűk körű formális egyeztetés” volt már Schmitt Pál utódjának ügyében - még aznap, amikor Schmitt Pál lemondott. Ezen Orbán Viktoron kívül Kósa Lajos, Lázár János és Kövér László vett részt, egy forrásunk szerint volt olyan elképzelés, hogy már itt döntést hoznak arról, hogy Kövér László lesz az új köztársasági elnök, és az ezután - hétfő késő este - kezdődött frakcióülésen már közlik is a tényt a képviselőkkel. Aztán Kövér László mégsem vállalta el, így közölte később Lázár János, hogy április 16-án jelentik be az utód személyét.