A Velencei Bizottság arra kéri az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Stop Sorost az ő ajánlásai nélkül

2018. június 18., 21:33

Szerző:

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Gianni Buquicchio és Szijjártó Péter kétoldalú megbeszélésén megvitatták a testületnek a középiskolai oktatást érintő ukrán oktatási törvényről korábban kialakított véleményében foglaltak végrehajtását, valamint a készülő magyar Stop Soros szabályozásról készülő álláspontját hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián – írja az MTI.

 

A találkozón Buquicchio arra kérte a magyar Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Stop Soros törvényt a Velencei Bizottság pénteken esedékes véleményének közzététele előtt, de legalább vegye figyelembe a véleménytervezetében megfogalmazott, a magyar hatóságoknak már korábban elküldött ajánlásokat. Ezt várja el egyébként Angela Merkel német kancellár pártja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is, de kétséges, hogy az Orbán-kormány eleget tesz-e a kérésnek, hiszen a Stop Sorosról szerdán szavaznak, a törvénycsomagot pedig borítékolhatóan elfogadják a fidesz kétharmados többségével.

Szijjártó a maga részéről az MTI-nek adott nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy nem lehet, és elfogadhatatlan, hogy az európai adófizetők pénzéből fenntartott európai intézmények jobban aggódjanak a kontinensre illegálisan érkező, veszélyt hordozó bevándorlókért, mint azokért a nemzeti kisebbségekért, akik évszázadok óta itt élnek Európában. Magyarország elengedhetetlennek tartja és ezért felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét. Magyarország elengedhetetlennek tartja és ezért felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.