A védőügyvéd szerint nem volt robbanószerkezet a letartóztatott 21 éves férfi házában

A férfi a lefoglalt adathordozókon található beszélgetések tartalmát megerősítette, de a bűncselekményt nem ismerte el.

2021. június 3., 21:12

Szerző:

A szerdán őrizetbe vett, terrortámadásra készülő 21 éves férfi védőügyvédje szerint nem igaz az, hogy robbanóeszközöket találtak volna a házkutatáskor – írja a Telex.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Terrorelhárítási Központ kedden elfogott egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon. A TEK főigazgatója szerdán arról számolt be, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. Hajdu János szerint a férfi a csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat.

A fiatalember védője a Telexnek azonban azt mondta, hogy „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak: nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor." Kiemelte: több olyan elektronikai eszközt is lefoglaltak a család házában, amelyen megtalálhatók a férfi angol nyelvű üzenetváltásai. „Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” – tette hozzá Jován László védőügyvéd.

A Fővárosi Főügyészség a lapnak az alábbi nyilatkozatot tette: a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó ténylege szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást. A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben a nyomozást végző ügyészség nem adott korábban tájékoztatást és ez – az eljárás érdekeire nézve – továbbra sem áll módunkban”.

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság szerdán elrendelte a letartóztatását. Információnk szerint csütörtökön délelőtt pedig újra kihallgatták.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Lakatos Péter)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.