Járványkezelésből elégtelen: a politikai szempontok háttérbe szorították a tájékoztatást

Szakértők szerint a kormánypártok és az ellenzék sem beszél eleget a járványról.

2021. október 27., 08:14

Szerző:

A negyedik hullám rendkívül dinamikusan növekvő szakaszában van idehaza, azonban a szabályozásokban ennek mintha nyoma sem lenne. Miközben a szakmai szervezetek, szakértők is a maszkviselés fontosságát hangsúlyozza, addig Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, szerinte csak illúzió, hogy a maszk megvéd bennünket. Ezzel ellentmondva vagy a Magyar Orvosi Kamarának és a Tudományos Akadémiának, sőt még saját szakértőiknek is. Korábban ugyanis Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa, valamint Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is a maszkviselés mellett érvelt, írja a Népszava.

A portál hangsúlyozza, a politikai szereplők sokszor félrevezető nyilatkozatai mellett az sem segíti a védekezést, hogy az Operatív Törzs lényegében eltűnt a nyilvánosságból. Müller Cecília tiszti főorvos és az Operatív Törzs június 11-én, a harmadik hullám végén tartotta utolsó tájékoztatóját, azóta csak a kormányzati tájékoztató oldalon közlik a legalapvetőbb napi járványügyi adatokat. Síklaki István szociálpszichológus szerint a társadalomra nagy hatással van, ha az látszik, hogy a kormány már nem veszi komolyan a járványt – így ugyanis az emberek sem fogják, aminek súlyos következményei lehetnek, mondta. Szakértők szerint az, hogy az emberekhez nem jut el a járvány elleni védekezés fontossága, annak köszönhető, hogy a pártok felmérték, az embereknek elegük van a témából. 

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint a kommunikáció hiánya a vírussal kapcsolatban nem csak a kormánypártokat, de az ellenzéki pártokat is érinti. „A politikusok valószínűleg úgy érzik, a társadalomnak kicsit elege lett ebből a témából, a választásokhoz közeledve próbálnak népszerűbb ügyekről beszélni. Pedig az ellenzék felelőssége is, hogy nyomás alatt tartsa a kormányt a vírushelyzet miatt, a kormánynak pedig azt kellene elkerülnie, hogy súlyossá váljon a járvány” – tette hozzá. Szentpéteri Nagy Richárd politológus szerint a politikai szempontok egyértelműen háttérbe szorították a járványügyi szempontokat, ami a választáshoz közeledve egyre inkább így lesz. 

(Kiemelt kép: Olivier Matthys / POOL / AFP)