Emelni kellett volna a nyugdíjakat, nem 13.-at adni, véli a Nyugdíjas Parlament

Szerintük nem az egyszeri támogatás oldja meg a nyugdíjasok problémáit. 

2021. szeptember 24., 14:41

Szerző:

A Nyugdíjas Parlament is megosztotta véleményét a 13. havi nyugdíjról. Úgy fogalmaztak, hogy felelős állampolgárokként muszáj elmondaniuk, hogy nem az ország által megtermelt pénzt fogják a nyugdíjasokra költeni – írja a Napi.hu. A nyugdíjasok képviselete úgy látja, hogy a 13. havi nyugdíj nem váltja ki a nyugdíjemelést. Véleményük szerint százalékos alapú emelésre van szükség a nyugdíjak esetében. 

„Örömmel értesültünk arról, hogy a Miniszterelnök Úr csatlakozott az idősek azon régóta vívott „harcához”, melyet a múltbeli és jelenlegi társadalmi hasznosságuk elismeréséért folytatunk, és ezt plusz egy havi juttatással kívánja a költségvetés honorálni – írja nyílt levelében az Országos Nyugdíjas Parlament. A testület arra reagált, hogy Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy elképzelhető a 13. havi nyugdíj teljes kifizetése februárban. 

„Ugyanakkor – felelős állampolgárokként – szükségesnek látjuk tudatosítani, hogy most nem az ország pénzét költik ránk! A felvett óriási hitelből indul az adakozás, ami veszélyes! Láttuk már – nem is olyan régen -, hogy hasonló helyzetből milyen válságok keletkeztek, és hogy emiatt is a „nyugdíjas lett a bűnbak!” Ne legyünk okozói egy felelőtlen eladósodásnak!" – tették hozzá a levelükben a Nyugdíjas Parlament vezetői. A szervezet a levélben arra utal, hogy az Államadósságkezelő Központ 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvényt és 1 milliárd euró értékű kötvényt bocsátott ki, növelve az államadóság mértékét. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. Fotó: Varga György/MTI)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.