A New York Times szerint Nikola Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el Macedóniát is

2018. december 29., 18:38

Szerző:

Névtelenséget kérő macedón kormányzati források a New York Timesnak sok új részletet elárultak a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről – szemlézi a HVG. a portál arra emlékeztet, eddig a magyar kormány azt állította, semmi köze hozzá, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa Magyarországon menedékkérelmét, amelyet rekord gyorsasággal el is bíráltak, a menedékjogot meg is kapta.

A New York Times forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szoktalanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. (Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt, a volt miniszterelnök szökése után letartóztatták.) A magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is.

A macedón kormány nem hozott eddig semmit nyilvánosságra Gruevszki szökéséről, a többi között azért, mert nem akart a magyar kapcsolatokon rontani, azonban a lap szerint az eddigi nyomozás azt állapította meg,

Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

Magyar szöktetésről írt pár hete a német közszolgálati Deutsche Welle is – bár nem a vizsgálatra hivatkozva –, azt a magyar külügy kacsának nevezte.

Nikola Gruevszki, Orbán Viktorral
Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

Mint azonban ismert: Macedónia volt miniszterelnöke, Nikola Gruevszki letöltendő börtönbüntetése elől szökött meg hazájából, ahol hivatali vesztegetés miatt ítélték el. Magyar diplomáciai segítséggel érkezett Magyarországra, ahol menedékjogot kapott.

Ráadásul annak ellenére kivételes eljárásban, mindössze egy hét után kapta meg a menedékjogot, hogy útlevél nélkül érkezett Magyarországra, és a törvény szerint Budapest helyett Röszkén, a tranzitzónában kellett volna megvárnia a döntést a menedékjogi kérelméről. Sőt, el kellett volna utasítani azt, hiszen a magyar jogszabályok értelmében senki sem részesülhet menedékjogban, aki biztonságos országon keresztül érkezett Magyarországra.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.