A Microsoft-botrány közepén szerződne a cég szoftvereinek szállítására az MVMI Zrt.

Az állami cég 1 milliárd forintért keres új beszállítókat a korrupciós ügybe keveredett vállalkozások helyébe.

2018. augusztus 25., 06:45

Szerző:

Miközben éppen megindult az amerikai igazságügyi minisztériummal és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) korrupciós nyomozása a Microsoft szoftvercég magyarországi tevékenységével kapcsolatban, a Magyar Villamosművek cégcsoportjába tartozó MVMI Zrt. 9,4 milliárd forint értékben kezdett el új beszállítókat keresni Microsoft-licencek beszerzésére - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből.

168 Óra számolt be róla, hogy tavaly decemberben a Microsoft felbontotta a szerződéseket a négy magyar állami szállító közül hárommal. Az Egyesült Államokban ugyanis felmerült a gyanú, hogy az amerikai szoftvercég és a hazai közvetítő vállalatok által generált haszon egy része kormányzati tisztviselőknek is juthatott. Nem véletlen, hogy a 24.hu szerint Sagyibó Viktornak, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének távoznia kellett miniszteri biztosi pozíciójából, amelyet a Miniszterelnökségen töltött be.

Sagyibó Viktor

Az ügy lényege, hogy az érintett magyar cégek jóval drágábban értékesítettek olyan Microsoft-licenceket a magyar állami cégeknek és intézményeknek, mint amennyiért hozzájutottak azokhoz, pedig egy részüket ingyenes programcsomagokkal is helyettesíthették volna

A Microsoft-licence-re épült közigazgatásban hatalmas felfordulást okozott az értékesítési engedély megvonása. Valószínűleg emiatt hirdette meg a paksi székhelyű MVMI Zrt. a közbeszerzést, bár az időzítés nem túl szerencsés az amerikai vizsgálat miatt.