A Microsoft-botrány közepén szerződne a cég szoftvereinek szállítására az MVMI Zrt.

Az állami cég 1 milliárd forintért keres új beszállítókat a korrupciós ügybe keveredett vállalkozások helyébe.

2018. augusztus 25., 06:45

Szerző:

Miközben éppen megindult az amerikai igazságügyi minisztériummal és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) korrupciós nyomozása a Microsoft szoftvercég magyarországi tevékenységével kapcsolatban, a Magyar Villamosművek cégcsoportjába tartozó MVMI Zrt. 9,4 milliárd forint értékben kezdett el új beszállítókat keresni Microsoft-licencek beszerzésére - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből.

168 Óra számolt be róla, hogy tavaly decemberben a Microsoft felbontotta a szerződéseket a négy magyar állami szállító közül hárommal. Az Egyesült Államokban ugyanis felmerült a gyanú, hogy az amerikai szoftvercég és a hazai közvetítő vállalatok által generált haszon egy része kormányzati tisztviselőknek is juthatott. Nem véletlen, hogy a 24.hu szerint Sagyibó Viktornak, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének távoznia kellett miniszteri biztosi pozíciójából, amelyet a Miniszterelnökségen töltött be.

Sagyibó Viktor

Az ügy lényege, hogy az érintett magyar cégek jóval drágábban értékesítettek olyan Microsoft-licenceket a magyar állami cégeknek és intézményeknek, mint amennyiért hozzájutottak azokhoz, pedig egy részüket ingyenes programcsomagokkal is helyettesíthették volna

A Microsoft-licence-re épült közigazgatásban hatalmas felfordulást okozott az értékesítési engedély megvonása. Valószínűleg emiatt hirdette meg a paksi székhelyű MVMI Zrt. a közbeszerzést, bár az időzítés nem túl szerencsés az amerikai vizsgálat miatt.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.