A mezőgazdaságról vitáznak a Parlamentben

Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés.

2022. november 11., 07:58

Szerző:

Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.

Az agrártermékek eredetvédelméről szóló, szintén a kormány által kezdeményezett törvényjavaslat szabályozza ezen termékek eredetmegjelöléseit, földrajzi jelzéseit, az ezzel kapcsolatos eljárásokat, valamint az oltalom alatt álló elnevezések használatának ellenőrzését és a jogsértés esetén kiszabható jogkövetkezményeket. 

A képviselők lefolytatják a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló előterjesztés vitáját is. Ez a kormányzati javaslat egységesen, önálló különös eljárási rendszerben indítványozza szabályozni az európai uniós és a nemzeti forrásból folyósított támogatások igénybevételét. 

Napirenden szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021-es zárszámadása, valamint 2023-as költségvetése is.

(Kiemelt kép: Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.