A megnövekedett vízumforgalommal indokolja a külügy, hogy 3,2 milliárdért vesznek ingatlant Teheránban

2018. január 29., 11:35

Szerző:

„Az iráni viszonylatban az utóbbi években megnövekedett vízumforgalmat a jelenlegi teheráni nagykövetségi épület már nem képes kiszolgálni. Ez indokolta új épület vásárlását, amely egyben alkalmas teret biztosít nagyobb üzleti fórumok, találkozók és protokolláris események lebonyolítására is" – adta Magyar Levente külügyi államtitkár egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszul.

Mesterházy Attila ugyanis arra kérdezett rá, mire és miért hagyott jóvá a kormány 4 milliárd 668 millió forintot a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára. Magyar Levente válasza szerint a tárca „megvizsgálta a hosszú távú bérlés lehetőségét és egyéb ingatlanok adottságait is.

Tekintettel arra, hogy a jövőben a teheráni bérleti díjak jelentős növekedésével számolunk, nem bizonyult gazdaságos opciónak a hosszú távú bérleti konstrukció."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teheránban tárgyalt Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel – csillogó együttműködés
Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Magyar ugyanakkor azt is írta: „az ingatlan vételára megközelítőleg 3.238.000.000,- forint (ez az árfolyam alakulásától függően változhat), az ezen felüli összegeket a nagykövetségi és konzulátusi funkciók miatt szükséges átalakításokra, bútorozásra és a kapcsolódó eszközbeszerzésre, valamint a tranzakcióhoz szükséges szakért ők díjazására (mérnökök, jogi képviselet), valamint a tranzakció egyéb kiadásaira (tranzakciós költségek) fordíthatja a Minisztérium, természetesen elszámolási kötelezettség mellett."

Mindez azt jelenti, hogy az átalakításra, csinosítgatásra további több százmilliós összeget szánnak. Megírtuk ugyanis: a Magyar Közlönyben megjelentek szerint a tulajdonszerzés és az épület felújításának költségei – ideértve különösen, de nem kizárólagosan az ingatlan vételárát; a tranzakcióhoz szükséges szakértők díjazását, valamint a felújítás és bútorozás költségeit – a 4 milliárd 668 millió forintot nem haladhatják meg. A nemzetgazdasági miniszternek pedig a következő ütemezésben kell biztosítania a forrást a vásárláshoz: a 2017 költségvetésből 3 milliárd 495 millió forintot, az ideiből 1 milliárd 161 millió forintot, míg a 2019-es költségvetésre jut a maradék 11 millió forint.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.