A magyarok többsége a járvány végeztével visszatérne az irodába

Egy friss felmérés szerint a magyar irodai dolgozók visszamennének az irodába, de már többet várnak a munkaadótól mint a járvány előtt.

2021. június 25., 06:43

Szerző:

Változtak a munkakörülményekkel összefüggő elvárások a járvány hatására, és ez át fogja alakítani az irodaházak működtetésének eddigi megközelítését - véli a Skanska, Európa egyik vezető kivitelező és ingatlanfejlesztő vállalata felmérésének eredményei alapján.

A cég megbízásából a Zymetria elemző cég készített online felmérést Magyarország, Lengyelország, Románia és Csehország nagyvárosaiban élő 2000 irodai dolgozó bevonásával. Ebből kiderült, hogy az emberek még mindig az irodákat részesítik előnyben, az MTI tájékoztatása szerint a válaszadók több mint fele állította, hogy szinte teljes időben az irodában szeretne dolgozni.

A járvány utáni korszakban azonban az irodáknak többet kell majd nyújtaniuk, mint korábban: jobbnak, kényelmesebbnek és érdekesebbnek kell lenniük, mint amilyenek az emberek otthonai - mutatott rá a megrendelő cég megbízottja, Arkadiusz Rudzki. 

A megkérdezettek közül sokan úgy vélték, a munkaadónak komolyabb elvárásokat kell megugrani a járvány után. Többek közt csendes szobákat kell szolgáltatnia a koncentrációt igénylő feladatokhoz, illetve a kreatív munkákra, csapatmunkákra alkalmas helyiségeket is ki kell alakítani egy irodában. A szolgáltatások sokrétűsége is szükséges az ideális munkakörnyezet megteremtéséhez, legalábbis a megkérdezett dolgozók szerint. 

A magyarországi válaszadók szerint az irodai munkavégzés legerősebb ösztönzője a csendes munkatér, ami lehetővé teszi a koncentrációt, de vonzó a munkáltató által biztosított étkezés és a jól felszerelt konyha is. A magyar irodai dolgozók nagyra értékelik az ingyenes parkolási lehetőséget, a megkérdezett nemzetek közül ezt a témát a magyarországi válaszadók említették a leggyakrabban.

A felmérés szerint a magyarok 40 százaléka a hosszú ingázást tartja a legerősebb akadálynak, ha az irodai munkavégzésről van szó. Az utazással összefüggő költségek csökkentése, vagy az alternatív közlekedési módok támogatása valószínűleg Magyarországon is sokat lendíthet az irodahasználati hajlandóságon - olvasható a Skanska közleményében.

(Kiemelt kép: Győr, 2012. Irodai munkavégzés a Man At Work diákfoglalkoztató irodájában. Fotó: MTI / Krizsán Csaba)