A magyar ombudsmannak nincs ideje a kárpátaljai magyarokkal foglalkozni

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ukrán kollégájának levelére még csak választ sem küldött Kozma Ákos.

2023. március 23., 12:05

Szerző:

Hiába írt levelet az ukrán ombudsman, magyar részről nem érnek rá foglalkozni a kárpátaljai kisebbség ügyével. Dmitro Lubinec állítja: nem kapott választ Kozma Ákostól.

Az eset főként azért meghökkentő, mert a magyar kormány folyamatosan a kárpátaljai magyar kisebbségre hivatkozva kritizálja az ukrán kormányt és az ennek következtében megtett lépéseket. Folyamatos hivatkozás az Orbán-kormány részéről a 2017-es, anyanyelvhasználatot korlátozó ukrán döntés.

„Ismét hivatalos levélben fordultam Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához azzal a javaslattal, hogy közös monitoring látogatásokat tegyünk Magyarország és Ukrajna területén a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatban. Választ azonban nem kaptam” – idézi az ukrán emberi jogi biztos Telegram-on megjelent levelét a Népszava.

Dmitro Lubinec azt is jelzi, hogy már két hónappal ezelőtt írt Kozma Ákosnak az ügyben, aki azonban ez idő alatt sem ért rá vele találkozni, sőt, válaszra sem méltatta ukrán kollégáját.

Az ukrán ombudsman szerint „kiderült, hogy a több mint két hónapos hallgatás oka az volt, hogy Magyarország ombudsmanjának nincs ideje, hogy figyelemmel kísérje a magyar és az ukrán nemzeti kisebbségek jogait. Sajnos úgy fest, hogy Ukrajna ombudsmanjának fontosabb az ukrán nemzeti kisebbség védelme, mint Magyarország ombudsmanjának a magyar nemzeti kisebbség védelme”.

Egyúttal kiemelte, hogy mind az ő személye, mind Ukrajna számára is rendkívül fontosak a kisebbségek jogai, „éppen ezért fordítunk figyelmet az Ukrajna területén élő valamennyi kisebbség jogai betartásának ellenőrzésére” – fogalmazott.

A Népszava is megpróbálta elérni Kozma Ákost a témában, de Dmitro Lubinechez hasonlóan válasz nélkül maradtak.  

Mint ismert, a 2017-ben Ukrajnában elfogadott nyelvtörvény miatt a magyar kormány 2018 óta folyamatosan blokkolta a NATO-Ukrajna bizottság miniszteri szintű üléseit.

(Kiemelt kép: Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos. Fotó: Volodimir Tarasov - NurPhoto via AFP)

 

 

Tegnap 20:38

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat mintegy 25 milliárd forintos beruházásával 200 új munkahely jön létre a városban – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Tegnap 19:33

Az ukrajnai konfliktus valószínűleg nem fog lezárulni a 2024 második felében esedékes magyar EU-elnökség alatt – vélekedtek az  Európai Parlamentben szerdán bemutatandó, a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos jelentés szerzői brüsszeli sajtótájékoztatójukon.