A Magyar Államkincstár 5,4 millióért adná ki a kamupártok elszámolását

2018. augusztus 3., 10:42

Szerző:

Nem ismerhetjük meg egyelőre azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár többszáz milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. A Transparency International Magyarország kikérte az erről szóló adatokat, de a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár – írja az Index.

A törvény szerint azok a pártok, amelyek nem érték el az 1 százalékot a választáson, kötelesek visszautalni mindent a Magyar Államkincstárnak, és ugyanez vonatkozik azokra a jelöltekre, akik 2 százalék alatt maradnak. Ezen kívül minden pártnak részletesen el kell számolnia a támogatás felhasználásáról a választási eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül, és a kifizetéseket igazoló bizonylatokat is be kell nyújtaniuk.

Választás 2018 - Jóváhagyta a nemzetiségi listás és az or
Fotó: MTI/Soós Lajos

A MÁK még semmilyen közleményt nem jelentetett meg arról, hogy melyik párt mennyi pénzt használt fel, hogy számolt el a támogatással, és mennyi pénzt fizetett vissza.

A Transparency nevében Ligeti Miklós június 20-án közérdekű adatigénylést adott be a MÁK-nak, amelyben az egyéni jelöltek és a pártok támogatásának felhasználásáról benyújtott összes elszámolás és bizonylat másolatát kérte. Emellett rákérdezett azokra a MÁK által hozott határozatokra, amelyek a befizetési kötelezettséget előírják.

Július elején kapott rá választ.

A MÁK jelezte, hogy megkezdi „az adatok kiadhatóságának jogi vizsgálatát”. Azt viszont előre közölték, hogy az adatok kiadása 5,4 millió forintba kerül.

Ligeti Miklós szerint a megállapított ár jelentősen eltúlzott.

– Ezen adatok összeállítása, figyelemmel a kért adatok Magyar Államkincstár számára ismert struktúrájára, valamint az összeállítás szintén ismert szempontjaira, nem okozhat számottevő munkaterhet

– írta Ligeti, aki továbbra is kéri adatok kiadását. Ha pedig a kincstár nem közli ezeket az adatokat, bíróságon folytatódik az ügy.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.