A Kúria jogerősen kimondta, hogy lehet népszavazást tartani a civiltörvényről

2017. november 7., 14:49

Szerző:

A Kúria hitelesítette Kádár Barnabásnak, a Momentum elnökségi tagjának azt a kérését, hogy lehessen népszavazást tartani a civiltörvény visszavonásáról. A kérést idén júliusban a Nemzeti Választási Bizottság visszautasította azzal az indoklással, hogy a kérdés, amelyet Kádár fel akart tenni, nem felelt meg az egyértelműség követelményének. A kérdés így hangzott:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

A Kúria ezzel a döntésével felülírta az NVB döntését, és kimondta, hogy az egyértelműség követelménye teljesül. A végzés jogerős.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A civiltörvény célja – ahogy azt korábban mi is megírtuk – a hivatalos indoklás szerint a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem, a valóságban azonban azoknak a civil szervezeteknek a megbélyegzése, amelyeket a kormány nem preferál. Ezért minden olyan szervezet külföldről támogatott szervezetnek minősül, amely évente több mint 7,2 millió forint támogatást kap külföldről.

A hatalmas felhördülést keltő törvény nyomán az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, és a szokásosnál rövidebb, egy hónapos válaszadási időt írt elő Magyarországnak. Az Orbán-kormány tegnap, a határidő lejárta után jelezte, hogy dafkéból csak két hónap után válaszol.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.