A magyar külügyminisztérium is reagált Putyin területkövetelési kijelentésére

Putyin korábban arról beszélt, hogy Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak is területi követeléseik vannak Ukrajnával szemben. A lengyel és a román külügy magától reagált a kijelentésre, míg a magyar csak az Index kérdésére válaszolt a témában.

2022. november 6., 15:59

Szerző:

(Vlagyimir Putyin az orosz nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott pénteki beszédében azt mondta, néhány ország, köztük Lengyelország még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze a korábban elcsatolt területeit Ukrajnától. Elmondása szerint Varsóban még mindig beszélnek ezen területek visszaszerzéséről. De hasonlóan vettek el területeket Romániától és Magyarországtól is, amikre ők is igényt tartanak.

Romániának biztos nem kell

A román külügy szombaton nyilatkozatot tett közzé, amiben kijelentették, hogy elutasítják az orosz elnök beszédében elhangzott állításokat, amelyek tévesen azt sugallják, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben.

Továbbá közölték, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

Lengyelországnak sem kell

A lengyelek is reagáltak Putyin beszédére, ők azt írták, hogy „Olyan pletykákról és álhírekról beszélt (Putyin, a Szerk.), amelyek teljesen távol állnak a valóságtól.”

Magyarország békét akar

Végül a harmadik érintett fél, vagyis Magyarország is reagált a beszédre – bár ehhez az Index kérdése kellett. A portál megkeresésére reagálva azt írta a külügy, hogy 

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Történelmi és az Orosz Hadtörténeti Társaság újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából a Nemzeti Egység Napján Moszkvában 2022. november 4-én. Fotó: Jevgenyij BIJATOV / Szputnyik / AFP)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.