Megszólaltak a KRÉTA fejlesztőjét feltörő hekkerek

A magyar közoktatás intézményeiben kötelezően használt adminisztrációs rendszer, a KRÉTA-t fejlesztő céget feltörő hekkerek nyilatkozata nem mindenben egyezik a rendőrség által kiadott közleménnyel: azt írták, hogy például 13 éves tagjuk nincs is.

2022. december 18., 15:32

Szerző:

Néhány hónappal ezelőtt a Telex feltárta, hogy hekkereknek sikerült feltörniük a magyar közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszert, a KRÉTA-t fejlesztő céget, illetve a rendszert érintő adatokhoz is hozzáfértek. 

Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter pénteken, a belügy által összehívott közoktatási konzultáción beszélt arról, hogy két gyerek, egy 13 és egy 15 éves törte fel a KRÉTA rendszer fejlesztőcégét. A rendőrség ezt szombaton megerősítette: az általuk kiadott közlemény szerint az idősebb elismerte a bűncselekmény elkövetését, de nem indokolta meg tettét. A fiatalabbat pedig még nem hallgatták ki. 

A közlemény részletezte, hogy a hekkerek részleges hozzáféréssel rendelkeztek a fejlesztőcég munkatársának irodai levelezőrendszeréhez, több munkaállomást kártékony szoftverekkel fertőztek meg, személyes adatokhoz azonban nem jutottak hozzá.

A hekkerek válaszoltak

A hekkerek szombat éjjel a Telegram alkalmazáson keresztül közölték: „nem történt olyan, hogy kártékony szoftverekkel fertőztünk meg több munkaállomást, hozzáférésünk pedig nem korlátozott volt.”

A „pepper” néven nyilatkozó tag hozzátette, hogy a 15 éves fiatal nem a csapatuk tagja, hanem külsős ember volt, 13 éves taguk pedig nincs, nem értik a megemlítést.

Arra, hogy a rendőrség állítása szerint a két fiatal összefüggésbe hozható több iskolát ért bombafenyegetéssel, illetve, hogy a 15 éves fiatallal szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is zajlik már egy elkárás, a hekkerek nem reagáltak. 

A hekkerek arra a kijelentésre reagálva, hogy nincsenek a birtokukban személyes adatok, egy screenshotot is csatoltak egy SQL-szerverről. A Telex KRÉTA-t ismerő forrásai szerint a kép alapján elképzelhető, hogy a  hekkereknek a rendszerrel kapcsolatos adataik vannak, de csak korlátozottan vannak személyes adataik. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Rajmund, az etikus hekker (b) feltöri Tamás, az áldozat közösségi médiaprofilját az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös rendezvényén a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájában 2019. március 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.