A kormány szembemegy a Fidesz frakcióval: Gulyás miniszter ellentmond Kocsis Máténak

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban.

2021. szeptember 15., 13:23

Szerző:

Ellentmondásba keveredett Kocsis Máté és Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt állította, akár már az őszi ülésszakban várható a gyerekvédelmi csomag bővítése. A miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a szerdai Kormányinfón azt mondta, nem tervezik a gyermekvédelmi törvény módosítását.

„Szeretnénk a gyermekvédelmi csomag további elemeit is a Ház elé vinni, van még tennivaló azon a területen” – nyilatkozta Kocsis Máté a parlament őszi ülésszakával kapcsolatban a Magyar Nemzetnek. Ezzel szemben Gulyás Gergely az ATV ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta a szerdai kormányinfón, nincs tervben a gyermekvédelmi törvény bővítése.

A most gyermekvédelmi törvénynek nevezett rendelkezés első törvényjavaslatát épp Kocsis Máté nyújtotta be Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselővel. Mint Kocsis akkor közölte, az a céljuk, hogy az eddiginél jóval szigorúbban büntessék a pedofil bűnözőket. Két héttel később, június közepén a kormánypártok több új javaslattal egészítenék ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot. Ebben többek között az szerepelt, hogy megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, és az ilyen tartalmú reklámokat is. A hazai LMBTQ-szervezetek homofóbnak nevezték az új passzusokat, amit végül 157 igen, 1 nem és 0 tartózkodás mellett fogadott el a Parlament júniusban.

Kocsis az interjújában a gyermekvédelmi törvényről és a közelgő népszavazással kapcsolatban csak annyit jegyzett még meg: „Brüsszel ezúttal rossz és nagy fába vágta a fejszéjét, tapasztalatból mondom, hogy a szülői ösztönökkel politikai alapon szembemenni lehetetlen. Sokadjára is annyit üzenünk az LMBTQ-lobbinak: el a kezekkel a gyerekeinktől!” Arra viszont nem tért ki, milyen újabb tennivalókra és módosításkora gondol.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)