A kormány nem tudja mennyit spórolhat a hosszabb téli szünettel

Az energiatakarékosságra hivatkozva vezették be a hosszabb téli szünetet a köznevelési intézményekben, viszont a kormány nem tudja mégis mennyit spórolhatnak ezzel.

2022. október 1., 13:47

Szerző:

A kormánynak egyelőre nincsenek pontos számításai arról, hogy a téli szünet meghosszabbítása mekkora megtakarítást jelenthet a köznevelési intézmények tekintetében – legalábbis ez szűrhető le a Belügyminisztérium (BM) Népszavának küldött tájékoztatásából.

A lap kérdésére a BM még azt válaszolta, hogy a tankerületi intézményekben az eltérő adottságokra, különböző típusú feladatokra tekintettel egyedileg készül fűtési terv, illetve számítás az energiafelhasználásra vonatkozóan.

Őszi szünet elmarad, helyette hosszabb lesz a téli

A kormány a szerdai ülésen döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. December 22-től január 8-ig fog tartani az iskolában a téli szünet. A döntés háttérében az áll, hogy a kormány spórolni tud az energiával. Kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek erre az időre. Ezekben a napokban kötelező lesz kivenni a közigazgatásban dolgozóknak a szabadságot.

Központilag nincs őszi szünet, a Mindenszenteken és a Halottak napján kívül az őszi szünet három nap lenne. Vagyis az iskolák dönthetik el, hogy tartanak-e őszi szünetet, vagy sem – közölte Gulyás Gergely az Index kérdésére. Bár a kormány Facebook-ra egy posztot tett ki, hogy „Nem lesz őszi szünet az iskolákban. Hosszabb lesz a Téli szünet: December 22-től január 8-ig tart.”

(Kiemelt képünk illusztráció. A megújult Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Gyöngyszem Német Nemzetiségi Tagintézmény egyik tanterme Hercegkúton az átadás napján, 2022. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Vajda János)