A kormány megkegyelmez a kis benzinkutaknak

Még se olyan jó a hatósági árszabályozás?

2022. február 23., 21:00

Szerző:

György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Facebookon közölte, hogy a kormány úgy döntött, „megsegíti” a hatósági üzemanyagárakat bevezető rendelet óta nehéz helyzetben lévő kisbenzinkutakat.

Ez a segítség hat intézkedést jelent:

  • Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ-díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

(Kiemelt kép: György László Facebook-oldala)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.