A kormány meggondolta magát: tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Mi is vásárolunk az új koronavírus elleni gyógyszerből.

2022. február 3., 07:36

Szerző:

A kormány változtatott korábbi döntésén, így május elsejéig érvényesek lesznek két oltás után is a védettségi igazolványok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: az Európai Uniós irányelvek miatt döntött így, ugyanis a többi tagállamban a második oltástól számított 270 napig érvényes a covid-útlevél.

Örülnek annak ha az ellenzéki EP-képviselők a nemzeti érdeket képviselik, nincsenek hozzászokva, de az a siker egyelőre részleges, amit Ujhelyi István jelentett be a keleti vakcinával oltottak utazásáról, mert a tagállami szabályok nincsenek tekintettel erre. Az EU diszkriminálja azokat, akik keleti oltást kaptak, ebben alapvető változás nem történt, és még azt sem tudjuk, hogy nem-e üzleti érdekek állnak emögött - fejtette ki Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a járvánnyal kapcsolatban elmondta, a virológusok többsége úgy véli, elértük az ötödik hullám csúcsát. A korábbi, omikronnal kapcsolatos feltételezések igazak lettek: gyorsan terjed ez a variáns, és az oltás sem jelent akkora védelmet, mint korábban. Viszont az oltottak esetében sokkal enyhébbek a tünetek, ezért Gulyás szerint a kórházak bírták a nyomást, és az elhunytak száma sem emelkedett úgy az ötödik hullámban, mint korábban. „Nyugati és keleti vakcina is van, több mint 8 millió”, tette hozzá.

Az is kiderült, hogy Magyarország is részt vesz az Európai Bizottság Pfizerrel kötött újabb keretszerződésében, mely alapján hazánkba is jut majd a Paxlovid készítményből.

A magyar kormány 50 ezer darabot rendelt az első, szájon át adható, az Európai Unióban is engedélyezett covid-ellenes gyógyszerből. Ezt az ajánlás szerint azok a felnőttek kaphatják majd, akik megbetegedtek ugyan, de nem szorulnak kiegészítő oxigénpótlásra és akik nem tartoznak olyan rizikócsoportba, mely miatt a betegség komoly formája is megjelenhet.

Orbán moszkvai tárgyalásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, szó esett az orosz-ukrán helyzetről is. Kijelentette, Magyarországnak az az érdeke, hogy fenntartsák a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat az oroszokkal, viszont a konfliktust meg kell előzni, tárgyalni kel róla. A miniszter elmondta, Magyarország tisztában van a saját súlyával: így nem rajtunk fog múlni, hogy Európa és az USA milyen döntést hoz az oroszokkal szemben.

A gáztárgyalásokkal kapcsolatban Gulyás elmondta, eddig 4,5 milliárd köbméter érkezett Magyarországra évente, az oroszokkal fennálló szerződés pedig 2036-ig biztonságos. Orbán és Putyin arról is döntött, hogy további 1 milliárd köbméterrel növelik majd az éves szállítandó mennyiséget. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez azért volt fontos, mert ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés se. orbán békemissziónak nevezte az oroszországi útját.

A hétvégi viharkárok kérdésében is döntést hozott a kormány: plusz forrásokat fognak szétosztani a mezőgazdaságban, ezen belül is a fóliás zöldségtermesztéssel foglalkozók között. Az agrártárca már végzi a kárfelmérést, így akár néhány héten belül megtörténhet a kártalanítás. Gulyás Gergely elmondta, azok részesülhetnek az összegből, akiknek a bevételkiesése 30 százalék körüli lesz a kár miatt – a keretösszeg így több milliárd forint is lehet majd.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)