A kormány cenzúrázta a Karácsony Gergelynek küldött Fudan iratokat

Palkovics minisztériumának előterjesztése egészen máshogy nézett ki. 

2021. szeptember 23., 21:04

Szerző:

Palkovics László korábban azt mondta, hogy nemcsak kínai hitelből lehet felépíteni a Fudan campusát. Az általa vezetett minisztérium előterjesztésében erről azonban szó sem esik, mert már korai tervek szerint is a China Development Banktól vett volna fel kölcsönt a kormány az építkezéshez. A Karácsony Gergely főpolgármesternek küldött dokumentumokból ezt a részt azonban kihagyták – írja a hvg

A Direkt36 oknyomozó portál vetette össze az előterjesztést és a főpolgármester adatigénylése miatt küldött adatokat. Az összehasonlításból kiderül, hogy a kormány a politikailag kényes és érzékeny információkat törölte az eredeti szövegből. A kormány indoklása szerint ugyanis azok üzleti titoknak minősülnek. 

A cenzúrázott részek pont Palkovics László nyilatkozatait cáfolják. Ugyanis a miniszter többször tagadta, hogy csak kínai kölcsönből lehet megvalósítani a beruházást. A politikus azt mondta, hogy európai bankoktól is fognak majd ajánlatokat kérni. A Direkt 36 szerint a kitakart részek azonban erről nem, hanem csak az esetleges kínai hitelről szólnak. A főpolgármesternek küldött iratokból egyébként azt is kihagyták, hogy beruházás során egyébként a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat lenne a kivitelező.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Fudan Egyetem logója az egyetem kampuszán Sanghajban, 2019. december 18-án. Fotó: AFP | Hector Retamal)