A kormány bosszúhadjáratot folytat – Dorosz Dávid: a Városligetről nincs és nem is lehet kompromisszum

A Fidesz is érzékeli, hogy a környezetvédelemmel valamit kezdeni kell, de Orbán Viktor zöld fordulata csak kommunikációs lufi, véli a klímavédelmért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

2020. október 10., 08:00

Szerző:

Hogyan írná le a Fővárosi Önkormányzat és a kormány kapcsolatát?

A kezdeti bizonytalankodás után egyszerű stratégiát követ a kormány: a nyilvánosság előtt konstruktív, mosolygós képet próbál mutatni, de a valóságban – és most már egyre inkább a szavak szintjén is – bosszúhadjáratot folytat Budapest és az ellenzéki nagyvárosok ellen. Álságos és gusztustalan, hogy az elmúlt száz év legnagyobb közegészségügyi és gazdasági válsághelyzetét használja ehhez fedősztorinak.

Az atlétikai stadion esetében még úgy tűnt, hogy a koncepcionális különbségek ellenére is meg tud egyezni a kormány és a főváros.

Az a döntés akkor született, amikor még lehetett tárgyalni a Fidesszel. Volt létjogosultsága a kompromisszumnak, hiszen a leromlott állapotú budapesti egészségügyi szolgáltató rendszer fejlesztése része volt Karácsony Gergely választási programjának. Viszont azt látjuk, hogy a kormány szinte csak olyan fejlesztéseket támogat Budapesten, amelyek az olimpiai helyszínekhez kapcsolódnak. Számomra egyértelmű, hogy Orbán Viktornak továbbra is az olimpiarendezés a fő célja.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vitézy Dávid tavasszal üdvözölte a kerékpáros fejlesztéseket, Fürjes Balázs a nyár végén az autósok üldözésével vádolta meg a főváros vezetését, gyakorlatilag ugyanazért.

Álságosnak tartom, hogy egy közlekedési kérdést, amely lényegében Budapest zöldebbé és élhetőbbé tételéről szól, ennyire átpolitizál a Fidesz. A budapesti autósokat és kerékpározókat akarják egymás ellen fordítani. Szerintem Fürjes Balázs okos, és neki is kényelmetlen ilyen badarságokat twittelnie csak azért, mert Orbán ráosztotta ezt a szerepet.

Az a törésvonal, amely a levegőtisztaság és a motorizáció, a zöldfelületek és a nagyberuházások között húzódik, nem esik egybe a jobb- és baloldal megosztottságával. Hol Vitézy Dávid támogatja a főváros elképzeléseit, hol a DK fővárosi frakcióvezetője áll Fürjes Balázs mellé.

A Fidesz érzékeli, hogy a zöldügyekkel valamit kezdeni kell. Vitézy Dávid kinevezésével meg akarták mutatni, hogy a Fidesznek van egy barátságosabb, zöldebb, modernebb arca is. De a Fidesz semmilyen mértékben nem lép a zöld- és fenntartható fejlődésért, a klímavédelemért. Orbán zöldfordulata csak egy kommunikációs lufi. Egy többpárti koalícióban pedig természetes, hogy vannak különböző nézetrendszerek, amelyeket össze kell csiszolni. Pont az előző év és a járvány miatti válsághelyzet mutatta meg, hogy ez a koalíció erős, és rugalmasan tudja kezelni a rá nehezedő nyomásokat.

A Városliget körüli konfliktus újra aktuális, pedig úgy tűnt, hogy kompromisszummal zárul: megépülhet, amit már elkezdtek, újat viszont már nem építenek, ha a főváros nem akarja.

A Fidesz lázálmot kerget a Városligetben. Ez egy elavult, rossz, természet- és klímaellenes projekt. Nem szól másról, mint tízmilliárdokat kilapátolni a haveri cégeknek. Álláspontunk egyértelmű: a Városligetről nincs és nem is lehet kompromisszum. Mindent meg fogunk tenni, hogy ne induljanak be ezek az építkezések, és megvédjük közös, városi zöld örökségünket.

Hol születnek a döntések Budapest sorsáról?

Tarlós István alatt annyira legyengítették a Fővárosi Önkormányzatot, hogy nagy fejlesztésekre Budapest saját forrásból nem képes, azokhoz EU-s vagy kormányzati forrásra van szükség. A Közfejlesztések Tanácsa az a fórum, ahol valamennyire normális, szakmaiságot is felvonultató párbeszédet lehet folytatni a kormánnyal. Azért a célért, hogy fejlődjön a város, eddig is partnerséget kínáltunk a kormánynak. Azt viszont mindig el fogjuk mondani – ha kell, keményen, ha kell, a Fővárosi Közgyűlés határozatával megerősítve –, hogy melyik az a fejlesztés, amely a budapestieket szolgálja.

A főpolgármester igyekszik hangsúlyozni, hogy ő a kompromisszumok embere, ön viszont keményen fogalmaz, és élesen támadja a kormányt.

Zöld-, progresszív politikusként is felháborít, hogy Orbán Viktor kizárólag úgy tekint Budapestre, mint a haveri üzletek játszóterére és a politikai bosszú terepére. Ennek árát a budapestiek fizetik meg. Ha 2022-ben nem lesz változás, akkor lényegében le fogják gyilkolni a magyar önkormányzatiságot, és minden Orbán Viktor íróasztalán fog eldőlni. A magyar kórházak állapota pontosan mutatja, hogy ez hova vezet.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.