Nem hosszabbítják meg a Tilos Rádió frekvenciáját

Az NMHH nem hosszabbít frekvenciát.

2022. április 14., 14:50

Szerző:

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt – írja a 444 a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság közleménye alapján.

Mindezt szinte kereken egy évvel azután jelentették be, hogy a Klubrádió frekvenciáját is megszüntették. Mint kiderült, a Médiatanács úgy ítélte, hogy a Tilos Rádió médiaszolgáltatója a korhatár-kategóriákra és a sugárzási időpontokra vonatkozó szabályozásokat az elmúlt időszakban többször, szám szerint négyszer megszegte. A Tilos Rádió médiaszolgáltatójának jogosultsága 2015-ben kezdődött, és a Médiatanács szerint az említett esetek között vannak olyanok, amelyek ismételt és súlyos jogsértésnek minősülnek. Ezek a jogsértések a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettséget, és az éves beszámolási kötelezettségről szóló előírások megszegését foglalják magukban. A NMHH ezekre a szabályszegésekre hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió frekvenciáját.

A Tilos Rádió 1991. augusztus 21-én kezdett sugározni Budapesten a 95,5 MHz-es URH sávon. A Tilos Rádió volt az első magyar független és az első harmadik típusú, azaz közösségi, szabad rádió, valamint egy joghézagnak köszönhetően a rendszerváltozás első szamizdatja.

A Tilos kalózrádióként lett ismert, s az 1991 nyarán történt induláshoz a Tilos az Á nevű egykori, legendás találkahely szolgált bázisként, innen kapta a rádió a nevét. Az első hónapokban a délelőtt kazettára felvett műsorok délután kerültek adásba, kétszer-háromszor hetente. Főképp zene ment, de mellettük megjelentek riportok és interjúk is.

A Tilos Rádió kezdeti, háromszor négy órás adásidejét egy év alatt heti 140 órára növelte, és nap mint nap bizonyította a nem kereskedelmi, teljesen nonprofit, közösségi rádiózás létjogosultságát és működőképességét. Később a Tilos a hatályba lépett frekvenciatörvényhez alkalmazkodva 1993 nyarán felfüggesztette az illegális sugárzást, és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amelyet 1995 tavaszán megkapott.

A legális Tilos Rádió 1995. szeptember 1-jétől sugározott 98 MHz-en, a hét minden napján, este 22 órától, másnap reggel 10-ig. A nap további óráiban ugyanezen frekvencián szólt a Civil és a Fiksz Rádió, melyekkel megosztva kapta a sugárzási lehetőséget a Tilos. Az antenna ekkor annak a Podmaniczky utcai bérháznak a tetejéről adott 50 W teljesítménnyel, ahol egy második emeleti lakásban működött a Tilos Rádió stúdiója is. Ez volt a Tilos legendás korszaka, amikor szokatlan hangvételű kulturális és rendkívül progresszív zenei világa, valamint híressé vált élő, beszélgetős műsorai révén a hazai rádiózás és a budapesti közélet meghatározó színfoltja lett.

2000 februárja és 2003 márciusa között a kalózrádiós korszak óta legmozgalmasabb időszakát élte meg a Tilos. Lejárt az ötéves földi sugárzási jogosultsága, s az új frekvenciáért való pályázatai sikertelenek voltak. Végül három elbukott próbálkozás után 2002 őszén elnyerte a budapesti, 90,3 MHz frekvenciára kiírt pályázatot, és ezzel újabb hét évre sugárzási lehetőséghez jutott. 2003. március 11-én délután, két és fél év szünet után szólalt meg ismét a Tilos Rádió.

A Tilos Rádió kiállt több, magát függetlennek mondó rádió létéért. Ennek szellemében segítette az 1990-es évek végén a Szlobodan Milosevics diktatúrájával harcba szálló szerb B92 Rádió működését is, a hozzá eljuttatott adásjelet a Tilos lőtte fel egy műholdra, hogy Szerbiában is fogható legyen.

(Kiemelt képünk: A Tilos Rádió legendás logója. Forrás: Tilos Rádió.)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.