A Jobbik azt kéri Szijjártótól, lépjen fel a Románia felől érkező szemét ügyében

Az ENSZ-re és az EU-ra is nyomást helyeznének.

2022. április 29., 17:53

Szerző:

A Jobbik petícióban arra kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy diplomáciai úton lépjen fel a Románia felől a folyókon érkező szemét ügyében, írja az MTI. 

Az ellenzéki párt pénteki sajtótájékoztatóján Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja emlékeztetett: egy héttel ezelőtt a román nagykövetségen próbáltak átadni egy petíciót. Hozzátette, hogy két napja azonban újra nagy mennyiségű uszadék és szemét érkezett Románia felől a Szamoson. A szakemberek ennek a szemétáradatnak csak egy részét tudják begyűjteni, a többi a Tiszalöki vízerőmű felé tart, és azon átlépve a Tisza-tavon terül majd szét, mondta.

Gyüre Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Felső-Tisza árterén mindenütt PET-palackok és műanyag szemét úszik a vízen. A problémáról a közelmúltban egyeztetett a külgazdasági és külügyi tárcával, ahol azt mondták neki, hogy a román fél tájékoztatása szerint "szinte megoldódott a helyzet", és a romániai folyószakaszokon kiszűrik a szemetet. Gyüre Csaba szerint azonban ez nem igaz, mert továbbra is érkezik szemét. Ez a probléma azonban Gyüre szerint nem fog megoldódni megfelelő diplomáciai lépések nélkül.

Gyüre Csaba ezért felszólította Szijjártó Pétert, lépjen fel azért, hogy az illetékes román szervek szüntessék meg a szennyezést, számolják fel a vízgyűjtőterületeken található illegális szemétlerakókat, valamint fokozottan ellenőrizzék a károsanyagokat kibocsátó ipari és agrárlétesítményeket.

A képviselő emellett sürgette egy monitoringrendszer kiépítését is, amelynek segítségével a magyar szakemberek hamarabb értesülhetnek a Magyarország felé tartó hulladékról. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese azt javasolta, Szijjártó Péter hasson közvetlenül a román kormányra annak érdekében, hogy "ezt a szennyezést szüntessék be". Az európai parlamenti képviselő azt is kérte, hogy a miniszter az ügyben keresse meg az RMDSZ-t. A politikus mindezek mellett lobbizást, illetve nyomásgyakorlást javasolt az ENSZ-re és az EU-s intézményekre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andre BORGES / AFP)