A hazai hírességek után a politikusok is beszálltak a felemás zokni-kihívásba a Down-szindróma világnapján

Az akcióval arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az emberi egyéniség változatosabbá teszi a világunkat.

2021. március 21., 14:09

Szerző:

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, melynek alkalmából, az emberi egyediséget ünnepelve sokan felemás zoknit húznak magukra. A kihívás azoknak szól, akik szolidaritásukat szeretnék kifejezni, támogatni szeretnék a Down-szindrómásokat és családjukat. A Rejtett Kincsek Down Egyesület szerint a kihívás egyúttal felkelti a figyelmet arra, hogy az emberi egyéniség szebbé, változatosabbá, érdekesebbé teszi a világunkat.

,,Ha valakinek a 21-es kromoszómája triplázódik, Down-szindrómával születik. Ezért lett 03.21. a Down Világnap, ami most a 21. század 21. évében még nagyobb jelentőséget kap” – írta az egyesület.

A felemás zoknis kihíváshoz számos közszereplő is csatlakozott, többek között Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Lackfi János és a Bagossy Brothers Company is, sportolók közül pedig Gyurta Dániel és Kapás Boglárka. A kampányba politikusok is becsatlakoztak: a Fidesz részéről Nyitrai Zsolt és Novák Katalin, az ellenzéktől pedig Donáth Anna állt ki a kampány fontossága mellett. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.