A Háttér Társaság várja a bejelentéseket a „pedofiltörvény” miatti jogsértésekről

Úgy vélik: az új jogszabály korlátozza a szólásszabadságot és az oktatáshoz való jogot.

2021. szeptember 3., 15:16

Szerző:

Július nyolcadikán fogadták el azt az iskolákat is érintő törvényt, amely összemossa a homoszexualitást, a transzneműséget és a pedofíliát. Az új jogszabály korlátozza a homoszexualitást és transzneműséget megjelenítő tartalmak láthatóságát, valamint 18 éven aluliak számára kifejezetten meg is tiltja azokat. A Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata ingyenes jogi segítséget ajánl fel mindenkinek, akit hátrány ér az új jogszabály alkalmazása vagy szellemisége miatt. A jogsértések bejelentésére már egy online felületet is létrehoztak, amin keresztül bárki segítséget kérhet.

A Háttér Társaság álláspontja szerint a „pedofiltörvényként” elhíresült rendelet megbélyegzi az LMBTQI közösség tagjait, a fiatalabbakat pedig elzárja a számukra létfontosságú információktól. A civil szervezet pénteki közleménye szerint minden rendelkezésükre álló jogi eszközzel küzdeni fognak a jogszabály ellen, mert az szerintük jogellenesen korlátozza a szólásszabadságot és az oktatáshoz való jogot – írja a Háttértársaság.

„Amikor még csak egy törvényjavaslat volt ez az embertelen, putyini törvény, tízezren jöttek el tüntetni a Kossuth térre. Már ott ígéretet tettünk, hogy meg fogjuk védeni azokat, akiket a jogsértő törvény miatt akarnának majd vegzálni. Jogsegélyszolgálatunk munkatársai készek segíteni minden hozzánk fordulónak” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az új jogszabályban foglaltak alapján tilos „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítő, illetve megjelenítő” tartalmat kiskorú számára hozzáférhetővé tenni, valamint ilyen tartalmat a médiában este 10 óra előtt közvetíteni. A szexualitásról szóló iskolai foglalkozásokat, előadásokat csak azok a szakemberek és civil szervezetek tarthatnak, akik külön miniszteri engedéllyel rendelkeznek. Az iskolai szexuális felvilágosítások nem tárgyalhatják a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást, továbbá nem „népszerűsíthetik” a homoszexualitást.

A homoszexualitást és transzneműséget megjelenítő termékek továbbá szeptember ötödikétől tilos iskolák, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, valamint templomok 200 méteres közelében forgalmazni, továbbá kirakatba nem helyezhetők a gyermekeknek szóló ilyen termékek, közszemlére nem tehetők, és a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban árusíthatók.

„Sajnos már most azt tapasztaljuk, hogy a megnőtt azoknak a száma, akiket az utcán zaklatnak vagy a munkahelyükön szenvednek el hátrányos megkülönböztetést. Sokszor ezekben az esetekben az elkövető kifejezetten a propagandatörvényre hivatkozik, és a „gyermekvédelem” céljából korlátozná az LMBTQI személy jogait. Pedig ennek semmi köze a „gyermekvédelemhez”: a gyermekeink védelme azt kívánná meg, hogy megvédjük őket a gyűlöletkeltő propagandától, a politikai játszmáktól” – közölte Sándor Bea, a Jogi program vezetője.

A közelmúltban azért büntettek meg egy szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját, mert azon – Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerint – nem tüntették fel, hogy a mesekönyv a „normálistól” eltérő családokat jelenít meg. A forgalmazót 250 ezer forintra büntette meg a Pest Megyei Kormányhivatal.  

(Kiemelt kép: Résztvevő transzparenst tart fel a Propagandatörvény helyett elfogadást! tüntetésen a Kossuth téren, 2021. június 14-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)