A gyakorlat fontosabb a diplománál

Gyakorlat vagy megélhetés – a pályakezdés egyik nehéz kérdése.

2022. augusztus 28., 07:33

Szerző:

Egyetem és/vagy gyakorlat, megélhetés és/vagy karrier: egy pályakezdőnek sok nehézséggel kell megküzdenie, főleg olyan körülmények között, mint amelyek a válság begyűrűzésével tapasztalhatóak. Fiatalok panaszai és tapasztalatai a munkaerőpiacon próbálkozva.

Marketinges kerestetik. Lendületes, fiatalos csapat, versenyképes bérezés, minimum két év szakmai tapasztalat. Grafikus kerestetik. Minimum három év releváns szakmai tapasztalat, valamint egy portfólió csatolása. Építészmérnök kerestetik. Két év szakmai tapasztalat. Orvos, újságíró, közgazdász: ugyanaz. Szinte mindegy is, melyik szakmát választja az ember, ha nincs az egyetemi évei alatt megszerzett gyakorlata, máris hátrányból indul.

– Nálam volt olyan munkaadó, aki azt mondta, hogy nem érdekli, mi a végzettségem, csak a gyakorlat legyen meg. A kollégáim között is van olyan ember a vezetői szinten, akinek nincs meg a diplomája. A gyakorlatot viszont csak úgy tudod megszerezni, hogy az egyetem mellett dolgozol – meséli Emma, aki idén szerzett diplomát. Január óta gyakornoki beosztásban dolgozik egy cégnél, ahol teljesen meg vannak elégedve a munkájával, mégis csak szeptemberig tudnak neki fix helyet biztosítani. Egy gyakornok ugyanis pontosan olyan órabérben dolgozik, mint egy diákmunkás, így ha felveszik és ezt a bért meg kell háromszorozni, az komoly kiadás a munkáltatónak. – Elég demotiváló, amikor meglátod az óradíjadat, és az ugyanannyi, mintha tizedik osztályosként elmentél volna mekizni. De enélkül esélyed sincs, hogy felvegyenek teljes állásba – teszi hozzá.

Hasonló gondolatokat osztott meg velünk Niki is, aki - habár másfél éve befejezte az egyetemet -, csak most találta meg helyét a munkaerőpiacon: – Az állásinterjún nem volt szempont a végzettség, nem is foglalkoztak vele igazán. Sokkal fontosabb volt, milyen tapasztalatokat szereztem, miket tanultam meg és mennyire vagyok képes új dolgokat megtanulni.

Ádám egyetem mellett két munkahelyen is dolgozott, mind a két hely teljesítmény után fizetett: – Jobban járnék, ha órabérben fizetnének, mert a teljesítménybérezéssel az óránkénti ezer forint se jön ki.

(Galambos Viktória írása teljes terjedelmében a 168 óra hetilap legfrissebb számában olvasható)

(Kiemelt kép: MTVA / Bizományosi - Oláh Tibor)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.