A Grupo Milton gyulai üzleti titka

A menedzsment és a tulajdonosok tudta nélkül még az előző év szeptemberében sajtótájékoztatót tartott a Gyulai Húskombinát főbejárata előtt Görgényi Ernő, a helyi képviselő-testület Fidesz frakciójának vezetője. Itt, nem mintha feladata lett volna, bejelentette, hamarosan jön a spanyol befektető. Nem jött, sőt azóta kiderült, hogy a sávolyi motorversenypálya egyelőre zátonyra futott beruházásának ibériai befektetője állhatott a fideszes partizánakció mögött.

2010. március 28., 10:53

„Felvettük a kapcsolatot egy spanyolországi székhelyű befektetői csoporttal. A leendő vevők jelenleg a Gyulai Húskombinát átvilágítását végzik. Ismerik már a cég valós helyzetét, és ennek ismeretében adták nekünk azt a tájékoztatást, hogy szeptember 15-ig vételi ajánlatot fognak tenni a Gyulai Húskombinát megvásárlására” – mondta 2009. szeptember 2-án az élelmiszer-feldolgozó főbejáratánál tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő, a Fidesz helyi frakcióvezetője.

A Beol.hu beszámolója szerint a Fidesz-politikus elmondta, a spanyolországi befektetői csoporthoz „egy Gyuláról elszármazott, de a város fejlődését szívügyének tekintő ismert üzletember segítségével jutottak el.”

Ehhez hozzátette, hogy számunkra és a gyulaiaknak nagyon fontos: a befektetőknek komoly fejlesztési szándékaik vannak, és ehhez elég tőkeerősek is. Terveik szerint a vágást újra fogják indítani és a termelést a gyulai termékek gyártásán felül bérgyártással fogják növelni. A tervezett fejlesztéseknek azonban az a feltétele, hogy a leendő vevők a Gyulai Húskombinátot a jelenlegi állapotában, valamennyi ingó és ingatlan vagyonával együtt tudják megvenni.

Fenyegetéssel felérő figyelmeztetés

Görgényi a tavaly szeptemberi gyulai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, a térségnek és a városnak elsődleges érdeke, hogy a leendő vevők megmentsék a húskombinátot, ezért közösségi érdek, hogy a cég a jelenlegi állapotában, bármelyik ingatlan, illetve termelő egység leválasztása nélkül kerüljön eladásra. A kétegyházi úti telephely nélkül a vágás nem indítható újra.

Majd fenyegetéssel felérően arra figyelmeztetett a frakcióvezető, ezután is „árgus szemmel vizsgálják a Gyulai Húskombináttal kapcsolatos eseményeket. Ha azt tapasztalják, hogy onnan bármely egység kiszervezése meghiúsítja az eladást és a cég stabilizálását, fejlesztését, akkor azt az itt élő emberek elleni cselekményként fogják értékelni, és ennek megfelelően fognak fellépni.”

A jogász végzettségű és ügyvédként dolgozó Görgényi bizonyára elfelejtette, hogy Gyulai Húskombinát magántulajdonban van, így semmilyen rendelkezési és fellépési joga, joguk nincs a cég felett vagy a céggel szemben. (Sic!)

Másrészt érdekes gondolatkísérletnek tűnik, hogy a cég vezetésében és tulajdonosi körében semmilyen módon nem képviselt politikus „az itt élő emberek elleni cselekményként értékeli”, ha nem az általa, kívülről preferált befektetői ötlete valósul meg. Azt már megkérdezni sem merjük, hogy az „emberek elleni cselekedet” jogi vagy politikai kategória, s hogy pontosan milyen ismérvek alapján határozható meg ez a cselekedet. Ahogy az is homályban marad, mit is jelent az ezzel szembeni „fellépés.”

A fideszes frakcióvezető ugyanakkor ezen a sajtótájékoztatón talányos maradt, mert nem árulta el, ki az a magyar, gyulai gyökerekkel bíró üzletember, valamint a spanyol befektető. Jelezte, ennek közlésére nincs felhatalmazása.

„Nem szerencsés a külső beavatkozás”

A sajtótájékoztató tényéről előzetesen, valamint az ott elhangzottakról utólagosan nem volt és nincs információja a Gyulai Húskombinát Zrt. vezetésének és tulajdonosának, a HAGE-Nagisz Zrt-nek. Ami, akárhonnan nézzük, abszurd helyzetet feltételez.

A Békés megyei médiumokból értesülve a sajtótájékoztatón elhangzottakra egy nappal később, 2009. szeptember 3-án Ruck János vezérigazgató egy sajtóközleményben válaszolt. Kifejtette: „Nem szerencsés, ha bármilyen külső nyilatkozó beavatkozást helyez kilátásba egy magántulajdonban lévő gazdasági társaság üzleti terveinek, gazdasági döntéseinek kialakítása körében.”

A vezérigazgató ezért arra kért mindenkit, akinek „fontos a Gyulai Húskombinát Zrt. fennmaradása és jövője, hogy az ezt támogató nyilvános megszólalásában ne nyilatkozzon a társaság tulajdonosi körének, illetve vezetésének döntési és feladatkörébe tartozó kérdésekben, bizonytalanságot keltve társaság üzleti partnereiben.”

Ruck János leszögezte, Görgényi Ernő elmondásával ellentétben nem folytattak és azóta sem folytatnak tárgyalásokat spanyolországi székhelyű befektetői csoporttal, így arról sincs tudomásuk, hogy ilyen cég a társaság átvilágítását elvégezte volna.

A Világgazdaság Online eközben tavaly ősszel úgy értesült – „élelmiszer-ipari céghez közeli forrásból” –, hogy van a lehetséges spanyol érdeklődő a Gyulai Húskombinátra. Mégpedig a Magyarországon a Balatonring motorpálya építésében is szerepet vállalni kész Grupo Milton, amelynek vezérigazgatója a gyulai gyökerekkel rendelkező Kovács Bence János. Ám mint jeleztük, a spanyol csoport azóta sem adott életjelt magáról a békési fürdővárosban.

Itt valamelyest összeértek a szálak, mert ha név nélkül is, Görgényi Ernő minden bizonnyal tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján erről a spanyol cégről és a Gyuláról elszármazott Kovács Bence Jánosról beszélhetett.

A 2009. szeptember 15-i, Görgényi által jelzett határidőre nem jelentkezett vételi ajánlattal a spanyol befektető. Sőt, az azóta eltelt fél évben sem.

Időközben azonban az Index oknyomozó cikksorozata révén jóval többet tudunk Kovács Bence Jánosról és a Grupo Miltonról. Így többek között azt, hogy 1995-ben másfél éves börtönbüntetésre ítélték csalásért és okirathamisításért, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztették. Kovács mostanság Spanyolországban meggazdagodott ingatlanmilliárdosként, egyben magát 10. leggazdagabbnak magyarnak feltüntetve szerepel a médiában.

Az Index azt állítja, hogy Kovács Bence János saját életrajzával szemben a nyolcvanas évek végén, 18 évesen nem hagyta el Magyarországot, még a kilencvenes években vadászati újságíróként itthon dolgozott.

Ahogy az Index korábbi közlései szerint elgondolkodtatónak tűnik, hogy milyen fajsúlyú spanyol befektetővel van dolgunk Kovács János Bence vezette Grupo Milton esetén. Ugyanis a sávolyi motoros versenypályát jelentős részben állami támogatásból (20 milliárd forint) a Magyar Fejlesztési Bank 15 milliárdos hitelgaranciája mellett kívánta megvalósítani. Ráadásul a Pénzügyminisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását.

Mint arról a híradások szóltak, az utolsó előtti pillanatban lépett vissza a kormány és az MFB, így egyelőre nem lesz motorkerékpálya-építés és idén MotoGP-futam sem a Balaton mellett.

A Figyelő és az Index információi szerint a Grupo Milton mindkét politikai oldallal jóban van. Így 300 millió forinttal támogatta a Fehérvár FC focicsapatát, amely szoros együttműködik az Orbán Viktor alapította felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. De nem sajnált 50 millió forintot az Ujhelyi István érdekkörébe tartozó szegedi férfi kézilabdacsapattól sem.

Üzleti titok

Kérdés, ha Gyulán a helyi fideszes képviselő bejelentése nyomán tényleg jelentkezett volna a Grupo Milton, akkor a fentiek fényében milyen komolyságú ajánlatot tesz a Gyulai Húskombinát megvásárlására? S ez tényleg a cég hosszú távú fennmaradásának az egyetlen és lehetséges garanciája lett volna? Ahogy az is figyelemre méltó, hogy a magyar élelmiszer-ágazat külföldi kézbeadása ellen verbálisan fellépő Fidesz ebben az esetben mintha félrenézett volna.

Görgényi Ernő a 168ora.hu megkeresésére szűkszavúan válaszolt. Az ügy minden részletét üzleti titoknak minősítette. Másrészt azt mondta, „pontosan tudja, mit szeretnénk a szájába adni”, miközben portálunk a véleményére és a tavalyi bejelentésével ellentétes történések magyarázatára lett volna kíváncsi. Nem lettünk okosabbak.

Néhány hónappal ezelőtt a kormány az élelmiszer-feldolgozóknak kidolgozott forgóeszköz-hitel programjának révén 1 milliárd forintot vett fel a kereskedelmi bankoktól a Gyulai Húskombinát, amelyre az állam 80 százalékos garanciát vállalt. Ennek, valamint a belső átszervezéseknek és létszám-leépítésnek köszönhetően a cég helyzete 2010-re stabilizálódott. A beharangozott spanyolok nélkül.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.