Megfoszthatják a balatonaligaiakat partjuktól

Egy tavalyi kormányrendelet értelemben nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett a Club Aliga területe.

2021. november 27., 10:39

Szerző:

Pénteken tartottak volna közmeghallgatást Balatonaligán a Balaton-partra épülő gigaberuházás ügyében. A polgármester azonban egy nappal a meghallgatás előtt lefújta az eseményt. A civilek demonstrálni kezdtek és megosztották véleményüket a Club Aliga ügyében. Mint ismeretes, egy tavalyi kormányrendelet értelmében a Club Aliga területét nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, és tulajdonképpen a magántulajdonos, illetve a vagyonkezelő bármikor elzárhatják a Balaton-partot a polgároktól.

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) közleményében azt írja, az MSZMP Központi Bizottsága régen ugyanígy tett, de ott legalább az objektum a nemzeti vagyon része volt, most pedig magántulajdonba került 37 hektár. Hozzáteszik, hogy tartani lehet attól is, hogy a még állami tulajdonban maradt 10 hektáros területet is privatizálják.

„A 2020-as döntés értelmében pedig jóval enyhébb és általánosabb beépítési szabályzás vonatkozik az ott végbemenő fejlesztésekre” – mondta Fülöp Balázs, az Aligai Fürdőegyesület elnöke, aki szerint a rendelet a civilek 30 éves munkáját nullázta le, írja a Mérce.

Panaszukkal korábban már háromszor fordultak a  miniszterelnöki hivatalhoz, választ azonban nem kaptak, ahogy az Alkotmánybíróság is visszadobta az ügyet. Próbáltak tárgyalni a beruházóval is, de az csakis titoktartás mellett lett volna hajlandó nyilatkozni. A portál arról számol be, hogy a polgármester az elmúlt két évben se falugyűlést, se közmeghallgatást sem tartott, de még a szomszédos művelődési házat sem volt hajlandó megnyitni a civileknek.

Badzsó Angéla az Összefogás a Balatonért egyesület társelnöke is megszólalt az ügyben, aki szerint a balatoni ökoszisztéma jelenlegi beruházások mellett nem fenntartható. Különösen aggasztónak tartja, hogy a lakosság véleményét is figyelmen kívül hagyják az ügyben. Az Aligai Fürdőegyesület petíciót indított az ügy ellen.

(Kiemelt kép: Fiatal pár ül a Balaton partján a balatonvilágosi Club Aliga Üdülőközpontban 2013. augusztus 18-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.