A fideszes zombitámadás letarolta a közmédiát

"Senkit sem fogunk kifilézni" - közölte Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója a közmédia átalakításával kapcsolatban. A Magyar Televízióban, a Duna Televízióban, a Magyar Rádióban és a Magyar Távirati Irodában egyszerre jelentették be az intézményvezetők, hogyan alakul át a közmédiumok működése. A Népszabadság és a Stop.hu szerint ezreket rúghatnak ki, miközben a Fidesz hírgyára kiépül. A munkatársak szerint megszűnik a Duna Tv.

2010. december 13., 15:23

A Magyar Televízióban, a Duna Televízióban, a Magyar Rádióban és a Magyar Távirati Irodában egyszerre jelentik be az intézményvezetők, hogyan alakul át a közmédiumok működése. Ezreket rúghatnak ki, miközben a Fidesz hírgyára kiépül. A munkatársak szerint megszűnik a Duna Tv. A bejelentés után dolgozói demonstráción a DunaTv dolgozói jelképesen eltemették volna a televíziót, majd élőláncot vontak volna a székház köré, miután a szakszervezettel folytatott előzetes egyeztetésen kiderült, hogy a Duna TV munkatársainak folytatólagos jogviszonyuk lesz, a demonstráció elmaradt. Virág Péter a helyszínen a

NOL-nak ezt azzal indokolta, hogy a tiltakozás "most nem időszerű", a négy közmédium szakszervezetei közösen keresik a megoldást.

Az új közmédiumok vezetőinek

beszédeit innen letöltheti.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója szerint a változások a minőségi ugrás lehetőségét kínálják. Szerint az eddigi minőség megmarad, de véget ér az átláthatatlan finanszírozás, és kiszámítható, tervezhető közmédia jön létre - tudósított a

Stop.hu.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke arról tájékoztatta munkatársait: a műszaki eszközök és a munkaerő-állomány valóban a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) kerül, amely úgy fog működni, mint egy nagy közös gyártási igazgatóság. Elmondása szerint nem várható tömeges leépítés. "Aki tud és akar dolgozni, annak munkája lesz, hisz sok olyan műsort kell megcsinálni amire eddig nem volt pénzünk és lehetőségünk"

A stop.hu értesülései szerint a munkatársaknak nem kell átköltöznie az MTV Kunigunda úti gyártóbázisára, megmaradnak a belvárosi munkahelyek. A munkaszerződéseket változatlan feltételekkel veszi át az alap. A híradókat az MTI fogja készíteni, a háttérműsorokat nem. Az eseményeken egy-egy stáb vesz részt, "de a többiek nem munka nélkül lesznek, hanem más helyszíneken dolgoznak majd". Az új műsorstruktúrát szeptemberre alakítják ki. A tájékoztató nem sokkal ezután véget ért.

Nem tudták, mire számíthatnak

A bejelentés tartalmáról péntek óta nem szivárogtak ki részletek, így sokáig nem lehetett többet tudni annál, hogy az elképzelések szerint a Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és a Magyar Rádióban egyenként 49 dolgozó maradna a vezérigazgatóval együtt, az MTI-ben pedig 2011-től 100-150 dolgozó gyártaná a híreket az összes közszolgálati médium részére. A közös hírgyárat Élő Gábor jelenlegi köztévés hírigazgató irányíthatja majd az óbudai, Kunigunda utcai MTV-székházban.

A Népszabadság szerint a hírgyárat a Kunigunda utcai MTV-gyártóbázison alakítják majd ki, és vezetője az MTV jelenlegi hírigazgatója, a kormányváltásig az Echo tv-ben és a Lánchíd rádióban is vezető beosztásban dolgozó Élő Gábor lesz. Az Index információi szerint várhatóan a rádió és a Duna tv is ide költözik át, a gyártóbázis átalakítását az intézmények székházainak eladásából finanszírozzák.

A hírgyártás szervezetileg az MTI-hez kerül, amelynek vezetője Belénessy Csaba, aki a Lánchíd rádió főszerkesztője, majd az MTI alelnöke volt. Az MTI alapelveiről beszélve

Belénessy lapunknak azt nyilatkozta: "Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez".

„Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval” – nyilatkozta az MTI vezérigazgatója.

Mi lesz 3000 újságíróval?

A fennmaradó, összesen csaknem 3000 fő szerződéseit az MTVA-nál tekintik át, itt dől el, kit fognak elbocsátani. A kirúgások januárban kezdődhetnek, amikortól érvénybe lép a 98 százalékos büntetőadóról szóló törvény. A vidéki stúdiókat, illetve külföldi tudósítói hálózatokat szintén összevonhatják: a megyénkénti négyfős stábban egy tévés, egy rádiós riporter, egy MTI-tudósító és egy videós munkatárs dolgozna, rajtuk kívül külsős újságírókat is alkalmazhatnának. Ez a modell megfelel a Belénessy Csaba MTI-vezérigazgató által korábban felvázoltnak. A közmédiumok hírei azonban javarészt így is ugyanarról szólnak majd.

Az alap kezeli január elsejétől a médiák tárgyi eszközeit, az archívumot és ingatlanait, vagyis az átszervezés után az MTV vagy a Magyar Rádió tulajdonképpen csak egy pár fős megrendelő cég lenne, amely irodát bérel az alaptól. A tartalmakat teljes mértékben az alap készítené. A műsorszolgáltatási alap intézi a médiák beszerzéseit is, vagyis ezentúl abba is beleszólhatnak, hogy milyen külföldi műsorokat vegyenek meg - írta az

Index.A stop is úgy értesült: az eddig kiszivárgott tervek szerint az MTI-n kívül a közszolgálati médiumok a jövőben 49 fős stábokkal működnének, üzemi tanácsot alapításához pedig legalább 50 fős állományra van szükség. Ezt a szabályozási tervet próbálják meg ellensúlyozni az egyes szolgáltatók határain átnyúló kezdeményezéssel.

A közmédiákban vállalatonként – a vezérigazgatóval együtt – mindössze 49-en dolgoznak majd, és csak a jogi, a promóciós osztályok és a programigazgatóságok maradnának meg. A Stop valószínűsíti: az átszervezés után, jövőre drasztikus leépítés várható, az 1580 embert alkalmazó MTV munkatársai közül, a rádió ezerfős gárdájából és a Duna Tv 520 fős stábjából legfeljebb 1200 ember maradhat, a Magyar Távirati Irodánál viszont a 331 főből várhatóan alig százat bocsátanak el, mert ez az intézmény gyártja jövőre a hírműsorokat az összes közmédiának.

Válaszlépés

Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete - ezen a néven alakult meg a Magyar Televízió dolgozóinak kezdeményezésére az a szerv, amely mind a négy közszolgálati médium munkatársainak érdekeit képviseli. Ruttner Ernő elnök, illetve Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs alelnökök vezetésével arra hívták fel a közmédiumok munkatársainak figyelmét: a tervezett lépések egy része várhatóan nagyszabású leépítésekkel, átszervezésekkel járhat együtt, amely megfelelő érdekvédelem nélkül teljesen kiszolgáltatottá teszi a közszolgálatban dolgozókat.

Jónás István, a Magyar Rádió új vezérigazgatója az intézmény dolgozóinak körlevelet küldött. A kiszivárgott üzenet szerint az átalakítás egyik első lépéseként a közmédiumok vagyonának meghatározott köre 2011. január 1-jével a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap kezelésébe kerül. Ezzel párhuzamosan - a munkáltatói jogutódlás jogintézményére hivatkozva - a Magyar Rádió Zrt. jelenlegi munkavállalói többségének ugyanakkortól az Alap lesz az új foglalkoztatója - írja a Népszabadság.

Az üzenet tartalma megegyezik azzal a körlevéllel, amelyet Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója küldött munkatársainak: új munkáltató köteles betartani mindazokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek akár az egyes munkaszerződések, akár a kollektív szerződés alapján az Magyar Rádió Zrt.-re vonatkoztak. A belső levél szerint a jogutódlással változatlanok maradnak a munkaszerződések, munkakörülmények, juttatások, vagyis mindenki ugyanazokat a feladatokat végzi, az eddig is használt eszközökkel.

Tiltakoznak az európai újságírók is

Az Európai Lapkiadók Szövetsége és az Újságok és Lapkiadók Világszövetsége az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a médiatörvény-tervezet sürgős átgondolását kéri - számolt be a

Kreatív.

A két kiadói szervezet azt írja, hogy nagyon aggódnak, mert a tervezetet több ponton is súlyosan sajtószabadság- és demokrácia-ellenesnek tartják.

"Szeretnénk kifejezni aggodalmunkat aziránt, hogy a jelenlegi médiatörvény-tervezet arra kényszeríti az újságírókat és kiadókat, hogy fedjék fel forrásaikat, illetve, hogy a tartalmakat egy arra alkalmatlan állami szerv, a Médiatanács fogja elbírálni" - áll a közleményben.

A két szervezet azokat a pontokat emeli ki, amelyeket korábban a magyar médiaszakma is sokat kritizált. Vagyis a Médiatanács azon jogköreit, amelyek szerint újságírókat és kiadókat olyan pénzbeli bírságokkal, illetve felfüggesztéssel sújthatják, amelyek ellehetetlenítenék a médiaipart. "Félünk, hogy a törvényt rosszul használják majd" - írják.

Emellett hangsúlyozzák, hogy a törvénytervezet komoly fenyegetést jelent a sajtószabaságra és jelentős negatív hatást gyakorolhat az oknyomozó újságírásra.

Éppen ezért a két szervezet arra kéri Orbán Viktort, hogy "sürgősen gondolja át" az aktuális törvénycsomagot.

Eötvös Károly Intézet: a médiairányítás a Fidesz kezébe került

A médiairányítás és a hírközlés felügyelete a kormánytöbbség meghatározó befolyása alá került - közölte legutóbbi elemzésében az Eötvös Károly Intézet. A Fidesz teljesen kiszorította az ellenzéket, de még saját szövetségesét is a média és a hírközlés irányításból, és kizárólag a Fidesz jelöltjeit választották meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsába. Aligha várható így, hogy az olyan döntések meghozatalakor, mint a pénz- illetve frekvenciaosztás vagy éppen a Közszolgálati Kódex tartalmának meghatározása, a szakmai szempontok majd felülírják a belső politikai alkukat.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.