A fideszes Bánki Erik egy luxuslakást és bő százhektárnyi földet is kihagyott a vagyonnyilatkozatából

2019. január 9., 13:32

Szerző:

A fideszes Bánki Eriknek, aki az Országgyűlés gazdasági bizottságát vezeti, több éven keresztül volt a Római-parton található Római Wellness Otthon lakóparkban egy 133 négyzetméteres lakása, amely egyszer sem szerepelt a vagyonnyilatkozataiban. Annak ellenére, hogy elismerte, félig-meddig jelenleg is a lakóparkban él. Nem írta be a nyilatkozataiba a romániai cégein keresztül szerzett több mint 100 hektárnyi földjét, és ezeknek a cégeknek a több száz milliós köztartozásait sem – írja a Direkt36.

Bánki Erik azt mondta a portálnak, azért nem tüntette fel az ingatlanokat a vagyonnyilatkozatában, mert nem személyesen ő, hanem cégei birtokolják ezeket.

Bár a vagyonnyilatkozati rendszer lényege az lenne, hogy átláthatóvá tegye a képviselők vagyoni helyzetét, a szabályok nem egyértelműek. Nem egyértelmű, hogy a képviselőknek a közvetetten – tehát például cégeiken keresztül birtokolt – vagyonukról is nyilatkozniuk kell-e. Ezt a kiskaput pedig sokan kihasználják.

Bánki Erik
Fotó: MTI/Kovács Attila

Bánki Erik egyik reklámcégét a Rómaifürdőn lévő luxuslakóparkba jegyezték be, egy olyan lakásban, amely a feleségének a közvetett tulajdonában áll. A képviselői nyilatkozatai szerint Bánkinak abban az időszakban csak szerény ingatlanvagyona volt. 2008-ban még két ürömi házat tüntetett fel, de a nagyobb ház 2009-ben már nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában.

Bánki Erik és felesége egy nagy tőkeemeléssel beszálltak a B6-Home Kft. nevű cégbe, és a korábbi tulajdonos üzletrészét is megvette, így ők lettek a cég és annak tulajdonában álló lakás tulajdonosai. 2010-ben Bánki felesége két másik lakást is szerzett ugyanennek a lakóparknak egy másik épületében cégein keresztül.

A család 2012-ben eladta a B6-Home Kft.-t és a cég tulajdonában lévő lakást, de a képviselő felesége két másik lakás közvetett tulajdonosa maradt a lakóparkban.

A portál megkérdezte a politikust, hogy a vagyonnyilatkozatában nem szereplő, Wellness Lakóparki lakásban él-e.

– Félig-meddig – válaszolta Bánki Erik, hozzátéve, hogy hetente 2-3 napot a Mohácson és Pécsen tölt.

Azt nem lehet tudni, hogy Bánki feleségének vagyonnyilatkozatában megjelennek-e a Wellness Lakóparki ingatlanok, mivel az ő nyilatkozata nem nyilvános. Bánki legutóbbi vagyonbevallásában csak a 47 négyzetméteres ürömi ház ötödét tüntette fel.

A politikus hasonlóan magyarázta azt is, miért nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban a romániai vállalkozásain keresztül Erdélyben szerzett, több mint száz hektárnyi földet és a romániai cégek több száz milliós köztartozásait. A vagyonnyilatkozatából emellett kimaradt két romániai cége is, 2016-ban pedig az egyik magyar cégét felejtette ki.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.