A fiatalok alig felének van megtakarítása

Az első negyedéves felmérés szerint a 19-29 éves fiatalok 49 százaléka rendelkezett pénzügyi tartalékkal, szemben az előző negyedéveket jellemző 56-60 százalékos aránnyal – közölte a K&H-csoport az MTI-vel csütörtökön.

2023. április 6., 12:13

Szerző:

A fiatalok pénzügyi helyzetét vizsgáló K&H ifjúsági indexéhez készült jelentés szerint a megtakarítással rendelkező fiatalok közel 38 százaléka mindössze 1 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik, 23 százalékuk 3 hónapra, 26 százalékuknak legfeljebb fél évre tudja finanszírozni az életét mindenfajta bevétel nélkül.

A 30 év alattiaknak csupán 13 százalékának van legalább egy évre elegendő tartaléka – közölték. Megállapították, hogy a csökkenő megtakarítási képességben szerepet játszhatott a mindennapi kiadások emelkedése, ám arra hívták fel a figyelmet, hogy már diákként érdemes gondolni a megtakarításokra. A 300 fős online reprezentatív minta február 13-17 készült.

(Kiemelt képünk illusztráció: Két fiatal nő néz egy pénztárcába. P. Broze / Onoky / Photononstop via AFP)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.